Premiér Sunak ohlásil britskou vojenskou podporu Ukrajině v hodnotě přes 71 miliard Kč. (Ilustrační foto).

Britský premiér Rishi Sunak při návštěvě Kyjeva oznámil rozsáhlý balíček vojenské pomoci pro Ukrajinu v hodnotě 2,5 miliardy liber (přes 71 miliard korun). Britové v balíčku údajně dodají například rakety dlouhého doletu nebo protitankové zbraně.

Během návštěvy Sunak s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským podepsal také bezpečnostní dohodu, díky níž budou Britové Ukrajině pomáhat až do jejího vstupu do NATO.

„Spojené království oznamuje největší jednorázový balíček pomoci od začátku války v hodnotě 2,5 miliardy liber,“ prohlásil listu Sunak.

Balíček bude zahrnovat další vybavení protivzdušné obrany, protitankové zbraně, další rakety dlouhého doletu a tisíce kusů munice různého typu.

Británie také vycvičí další tisíce ukrajinských vojáků.

Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského tento balíček není ani z daleka tím posledním, který Britové Ukrajině pošlou.

„Spojené království garantuje pro letošní rok 2,5 miliardy liber a tato pomoc bude pokračovat i v následujících letech. Bude se jednat o desetiletou podporu,“ zdůraznil Zelenskyj.

Na svém pátečním jednání Sunak se Zelenským podepsali bilaterální dohodu o bezpečnostní spolupráci, na základě které bude Spojené království posílat Ukrajině pomoc až do jejího vstupu do NATO.

Pokud Ukrajina vstoupí do NATO před uplynutím této desetileté lhůty, bezpečnostní závazky Spojeného království zaniknou. (sfr).


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Zbrojní pomoc USA pro Ukrajinu se zcela zastavila. Biden nemá souhlas republikánů


VÍCE O TÉMATU ZBRANÍ ČTĚTE NA BUSINESS DEFENCE NEWS