Zbrojní pomoc USA pro Ukrajinu se zcela zastavila. Biden nemá souhlas republikánů. (Ilustrační foto).

Spojené státy poskytly Ukrajině poslední balíček vojenské pomoci, na který byly schváleny finanční prostředky. Potvrdil to mluvčí Rady pro národní bezpečnost Bílého domu John Kirby. Americká pomoc Ukrajině bránící se ruské ozbrojené agresi se zastavila do té doby, dokud se nepodaří získat souhlas republikánů s dalším financováním.

„Vydali jsme poslední balíček, který jsme stáhli a na který jsme měli finanční prostředky,“ zdůraznil Kirby.

„Pomoc, kterou jsme poskytovali, se nyní zcela zastavila. Je důležité, aby Kongres USA jednal v souladu s potřebami národní bezpečnosti, abychom dostali další finanční prostředky,“ podotkl.

Uznal, že v zimních měsících Ukrajina pociťuje obzvláště naléhavou potřebu dodávek zbraní. Poslední zásilku vojenské pomoci Ukrajině ve výši 250 milionů dolarů oznámily USA v prosinci.

Bidenova administrativa požádala Kongres o další finanční pomoc pro Ukrajinu a Izrael již v roce 2023, ale žádost dosud nebyla schválena.

Do Kyjeva se nyní vydal britský premiér Rishi Sunak. Očekává se, že s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským podepíše důležitou bezpečnostní dohodu, uvedl ukrajinský zdroj.

Podle britské televize Sky News má Sunak oznámit nové dodávky zbrojní pomoci Kyjevu na roky 2024–2025 v hodnotě 2,5 miliardy liber (71,5 miliardy korun) a vyjádřit se k bezpečnostním zárukám pro napadenou zemi.

Zásilka Ukrajině má podle tohoto zdroje obsahovat rakety dlouhého doletu a dělostřeleckou munici, pomůže Kyjevu s protivzdušnou obranou a námořní bezpečností. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ZBRANÍ ČTĚTE NA BUSINESS DEFENCE NEWS