Sazby hypoték v České republice klesly v lednu pod 6 procent. (Ilustrační foto).

Sazby hypoték v České republice klesly v lednu v průměru pod 6 procent. Průměrná nabídková sazba podle Swiss Life Hypoindexu v lednu klesla o šest setin procenta na 5,96 procenta. Česká národní banka v prosinci snížila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 6,75 procenta.

Měsíční splátka hypotéky na 3,5 milionu Kč, sjednané do 80 procent ceny nemovitosti při splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 5,96 %, v lednu klesla o 117 korun na 22 472 Kč.

Oproti loňskému lednu se snížila o víc než 800 Kč. Ve srovnání s červnem 2022, kdy byla průměrná sazba 5,71 % a naposledy pod šestiprocentní hranicí, je však stále o 550 Kč vyšší.

Nejlevnější na trhu i nadále zůstávají hypotéky s pětiletou fixací a zástavní hodnotou nemovitosti do 80 procent.
Článek

„Je vidět, že ani snížení základní úrokové sazby ze strany ČNB nepřesvědčí banky k razantnějšímu zlevnění hypoték,“ upozornil analytik Swiss Life Select Jiří Sýkora.

Může podle něho jít o reakci bank na nové nastavení náhrady za předčasné splacení hypotéky. Od září budou moci za to vymáhat nový poplatek, který však bude jen poloviční proti tomu, za co lobbovaly. „

Banky od počátku prosazovaly dvě procenta ze splacené částky, nicméně zákonodárci rozhodli, že to bude jen jedno procento. Banky už na počátku hovořily o tom, že pokud bude tato částka nižší než dvě procenta, budou si muset vytvářet větší polštář na ztráty s tím spojené,“ doplnil Sýkora.

Lze prý očekávat, že i v dalších měsících bude úročení hypoték dál pozvolně klesat.

V lednu se znatelně snížily sazby u hypoték pro osoby do 36 let věku, které mohou banky poskytovat i nad 80 procent zástavní hodnoty nemovitosti (LTV).

Hypotéky fixované na tři a pět let za měsíc zlevnily o 0,21 procentního bodu na šest procent, respektive 5,93 procenta ročně.

Pokles u hypoték poskytovaných do 80 procent hodnoty nemovitosti byl mírnější. Hypotéky s jednoletou a desetiletou fixací zlevnily o pět bazických bodů na 6,31 procenta, respektive šest procent. Sazby hypoték fixovaných na tři a pět let pak klesly o šest bodů na 5,81 procenta, respektive 5,74 procenta. (sfr)