Rusko za své poslední raketové útoky na Ukrajině utratilo více než 600 milionů dolarů. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Rusko utratilo přibližně 620 milionů dolarů (cca 14 miliard korun) během posledních raketových a dalších vzdušných útoků proti Ukrajině. Uvedl to Forbes. Podle Zelenského vlády odpálilo Rusko na Ukrajinu během jednoho dne celkem 99 raket různých typů a několik desítek bezpilotních letounů.

Z ruských bombardérů Tu-95 bylo během jednoho dne vystřeleno nejméně 70 raket typů Ch-101, Ch-555 a Ch-55.

Ukrajina identifikovala také deset balistických střel Kinžal vypálených ze stíhaček MiG-31.

Vedle toho ruské síly z moře provedly tři útoky řízenými střelami Kalibr a ze severu zaútočily na Ukrajinu dvanácti raketami Iskander. Letadla Su-35 vypustila čtyři protiradarové rakety Ch-31.

Forbes uvedl, že Rusko nasadilo také 35 bezpilotních íránských letounů Šáhed.

Forbes odhadl, že cena jedné rakety Ch-101 by mohla být kolem 13 milionů dolarů, Ch-555 by mohla stát čtyři miliony dolarů a Ch-55 asi dva miliony dolarů.

Cena jedné rakety Kinžal by podle odhadu mohla dosáhnout 15 milionů dolarů. Střela Kalibr by mohla stát přibližně 6,5 milionu dolarů a střela Iskander tři miliony dolarů.

Forbes přiznal, že cena rakety Ch-31 mu není přesně známa.

Jeden dron Šáhed vyjde zhruba na 50 tisíc dolarů.

Velitel ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj uvedl, že Rusko odpálilo na Ukrajinu 99 raket různých typů, přičemž ukrajinské letectvo sestřelilo 72 z nich.

Ukrajinské letectvo nad ránem vyhlásilo letecký poplach pro některé oblasti Ukrajiny s ohledem na hrozbu odpálení řízených střel z ruských strategických bombardérů Tu-95MS.

Později také vyšlo najevo, že Rusko odpaluje na Kyjev i hypersonické rakety Kinžal.

Ruský prezident Vladimir Putin zdůvodnil zintenzivnění úderů na vojenské cíle na Ukrajině reakcí na víkendový útok Ukrajiny na ruské město Belgorod, při kterém podle ruských úřadů zemřelo 24 lidí a přes 100 utrpělo zranění. (sfr)