Nejmocnější ruští oligarchové loni zbohatli o 50 miliard dolarů. (Ilustrační foto).

Nejmocnější ruští oligarchové loni zbohatli o 50 miliard dolarů. Nejvíce zbohatl spolumajitel ropné společnosti Lukoil Vagit Alekperov. Celkové jmění 25 nejbohatších Rusů v loňském roce vzrostlo na 328,53 miliardy dolarů (cca 7,4 bilionu Kč).

Informoval o tom server Meduza s odvoláním na žebříček miliardářů agentury Bloomberg.

V roce 2022 se zmenšilo jmění nejbohatších Rusů o 93 miliard (asi 2,1 bilionu Kč).

Nejvíce loni zbohatl spolumajitel ropné společnosti Lukoil Vagit Alekperov, jehož jmění se během roku 2023 zvýšilo o 9,3 miliardy dolarů a dosáhlo 24,7 miliardy dolarů.

Z 25 nejbohatších Rusů se loni hodnota majetku snížila pouze podnikateli Vjačeslavovi Kantorovi, jehož kapitál se zmenšil o 149 milionů dolarů na 6,2 miliardy.

Nejbohatším Rusem je největší akcionář těžařského gigantu Nornickel Vladimir Potanin s majetkem odhadovaným na 31,1 miliardy dolarů. Za ním je v žebříčku hlavní akcionář plynárenské společnosti Novatek Leonid Michelson (27,5 miliardy).

Následuje Alekperov, dále pak většinový vlastník oceláren NLMK Vladimir Lisin (23,9 miliardy).

Podnikatel Ališer Usmanov disponuje majetkem v hodnotě 21,1 miliardy. Usmanov býval jedním z majitelů britského fotbalového klubu Arsenal.

Mezi největší ruské boháče patří dále Alexej Mordašov, Andrej Melničenko, Michail Prochorovov, Gennadij Timčenko a Michail Fridman. (sfr)