Většina nejbohatších lidí světa v roce 2023 ještě více zbohatla. (Ilustrační foto)

Žebříček nejbohatších lidí světa ovládl v roce 2023 šéf automobilky Tesla a majitel sítě X (dříve Twitter) Elon Musk s majetkem 235 miliard dolarů (5,2 bilionu korun). Skokanem roku je Prajogo Pangestu z Indonésie, který díky geotermální energii znásobil bohatství sedmkrát na 32 miliard dolarů.

Upozornil na to britský deník The Guardian.

Majitel společnosti Meta Mark Zuckerberg skončil na 6. příčce, když jeho majetek stoupl o 184 procent na 128 miliard dolarů.

Spoluvlastník módního domu LVMH Francouz Bernard Arnault si polepšil si o 17 miliard dolarů na 179 miliard dolarů.

Z Francie pochází i nejbohatší žena světa, podnikatelka a dědička kosmetické firmy L’Oréal Françoise Bettencourt Meyersová, která skončila na 12. místě po nárůstu o 316 milionů dolarů na celkových 99,1 miliardy dolarů.

Mnoho Rusů zasažených sankcemi v důsledku invaze na Ukrajinu jen zbohatlo, což vyvolává otázky ohledně dopadu opatření zamýšlených USA, Velkou Británií a EU k omezení jejich finanční svobody.

Mezi sankcionované osoby, jejichž bohatství vzrostlo, patří třeba těžařský magnát Vladimir Potanin a momentálně nejbohatší Rus (48. místo), který si polepšil o 2 miliardy dolarů na 30,6 miliardy.

Ališer Usmanov, který podniká v těžbě kovů i telekomunikacích, přidal také skoro 2 miliardy na 20,3 miliardy dolarů a průmyslník Alexej Mordašov zbohatl o 1,3 miliardy na 20 miliard dolarů.

Finanční sankce ale znamenaly zmrazení části jejich majetků. Příkladem je Mordašovův podíl v německé cestovní kanceláři Tui. Její akcie nemůže prodat ani si vybírat dividendy.

Nejbohatší Češka Renáta Kellnerová je v žebříčku na 171. místě s 11,8 miliardy dolarů.  Majitelka PPF v letošním roce zbohatla o 53 milionů dolarů (1,2 miliardy korun). (pet)