ČOI zjistila porušení předpisů ve více než polovině kontrolovaných bazarů a zastaváren. (ilustrační foto).

ČOI kontrolovala bazary a zastavárny. Ve více než polovině zjistila porušení právních předpisů. Cílem kontrolní akce České obchodní inspekce, kterou v období od 28. dubna do 31. října 2023 provedla ve 128 bazarech a zastavárnách, bylo prověřit dodržování povinností vyplývajících provozovatelům ze zákona o opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu, o ochraně spotřebitele a dalších.

„Výsledky kontrol v provozovnách bazarů a zastaváren zcela potvrdily opodstatněnost kontrolní akce. Porušení právních předpisů zjistili inspektoři ve více než polovině kontrolovaných provozoven. Jednalo se především o porušení zákona o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu, kdy prodávající neprovedli identifikaci klienta,“ upřesnil ústřední ředitel ČOI Jan Štěpánek.

V dalších případech prodávající nesplnili povinnosti vyplývající ze zákona o ochraně spotřebitele, kdy spotřebitele předem zřetelně neupozornili na prodej výrobků použitých či upravovaných nebo s vadou nebo tuto informaci nevyznačili na dokladu o zakoupení výrobku či prodávající nesplnili povinnost řádně seznámit spotřebitele s cenou nabízených výrobků.

Byla zjištěna i další porušení právních předpisů. Vzhledem k vysokému počtu závad jsme kontroly bazarů a zastaváren zařadili do plánu kontrol ČOI i pro příští období, informoval ředitel ČOI.

Zjištěné nedostatky

Ve 39 kontrolních případech prodávající neprovedli identifikaci klienta. Došlo tak k porušení ustanovení § 7 zákona 253/2008, o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorizmu

Porušení některého z ustanovení zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, bylo prokázáno v 83 případech, nejčastěji:

  • V 19 případech nevyznačili prodávající na dokladu o zakoupení výrobku informaci o tom, že se jedná o výrobek použitý nebo výrobek s vadou (§ 16 odst.3)
  • V 18 případech bylo zjištěno porušení povinnosti prodávajícího řádně seznámit spotřebitele s cenou nabízených výrobků a poskytovaných služeb (§ 12)
  • V 16 případech prodávající řádně neinformovali spotřebitele o rozsahu, podmínkách a způsobu uplatnění práva z vadného plnění spolu s údaji o tom, de lze reklamaci uplatnit (§ 13 odst. 1)
  • V 9 případech prodávající spotřebitele předem zřetelně neupozornili na prodej výrobků použitých či upravovaných nebo s vadou (§ 10 odst. 4)
  • V 8 případech prodávající nevydali doklad o zakoupení nebo doklad neobsahoval zákonem stanovené údaje (§ 16 odst. 1)
  • V 7 případech neinformoval prodávající spotřebitele o subjektu mimosoudního řešení spotřebitelských sporů (§ 14 odst. 1)
  • V průběhu kontrolní akce nebylo zjištěno porušení zákona č. 247/2006 SB., o omezení provozu zastaváren a některých jiných provozoven v noční době.

Z celkového počtu 128 kontrol provedli inspektoři ČOI jednu kontrolu ve spolupráci se živnostenským úřadem a jednu ve spolupráci s pracovníky Ministerstva kultury.

Uložené sankce

Na základě zjištěných porušení obecně závazných předpisů v dozorové působnosti České obchodní inspekce nabylo v období od 28. 4. 2023 do 31. 10. 2023 právní moci 61 pokut v celkové výši 242 500 korun. (sfr)