Fotbalová Slavia Praha už nebude čínská: Klub kupuje český miliardář Pavel Tykač. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Český miliardář Pavel Tykač ve čtvrtek koupil od čínské společnosti CITIC Group fotbalovou Slavii Praha. Jeden z nejbohatších Čechů usedne v čele dozorčí rady klubu, který nadále povede Jaroslav Tvrdík. Informace potvrdil fotbalový klub Slavia Praha. 

„Slávisti, vstupujeme do nové éry,“ napsal klub fanouškům.

Dokončení transakce a schválení regulačními úřady v Česku i Číně očekává v únoru příštího roku. Prodejní částka by se měla pohybovat kolem dvou miliard korun, součástí dohody je i koupě stadionu v Edenu.

„Patřím mezi věrné slávistické fanoušky, stejně jako mezi ně patřil už můj táta i děda,“ uvedl Tykač.

„Moci se podílet na dalším rozvoji Slavie je pro mě velkou ctí. Doufám, že v mé práci budou jednou pokračovat i moje děti. Slavia je pro mě symbolem odvahy, píle a vytrvalosti, což jsou vlastnosti, na které sázím. I proto jde spíš o závazek než o investici.“

„Děkuji i prodávajícímu, který dokázal klub opět pozvednout na top českou i evropskou úroveň. Když se však naskytla příležitost do Slavie vstoupit, neváhal jsem,“ upřesnil Tykač.

„Všichni věříme, že Pavlův vstup do klubu bude pro další rozvoj Slavie velkým přínosem,“ uvedl k transakci Tvrdík.

„Nového majitele vítáme a moc se těšíme na vzájemnou spolupráci,“ dodal.

Klub FK Slavia Praha měl čínské majitele od roku 2015. Společnost CEFC o tři roky později vystřídala skupina CITIC.

Devětapadesátiletý Tykač je patří mezi nejbohatší Čechy s majetkem převyšujícím 180 miliard korun. Jeho hlavní firmou je energetická společnost Sev.en Group, jež je aktivní převážně za hranicemi.

V Česku vlastní některé elektrárny a uhelné doly.

Tykač také upřesnil, že uvedený fotbalový klub nekupuje pro zisk, ale jako dlouhodobou investici, na jejímž chodu se budou jednou podílet i jeho děti.

Za svou hlavní prioritu vybudování mládežnické akademie, což by mohla být až půlmiliardová investice. Připustil také, že uvažuje o zvětšení slávistického stadionu Eden.

Derby proti Spartě vlastněné jeho obchodním soupeřem Danielem Křetínským označil za mimořádnou událost. (sfr)