Teplárna Zlín zvýší od ledna ceny tepla v průměru o přibližně 25 % v porovnání s letošními.

Teplárna Zlín dokončila kalkulaci předběžných cen tepelné energie pro období od 1. ledna 2024. Vzrostou v průměru o přibližně 25 % v porovnání s letošními předběžnými cenami, v závislosti na cenové lokalitě.

Za zvýšením ceny stojí očekávaný další růst všech nákladů vznikajících při výrobě a rozvodu tepelné energie. Největší vliv na cenu tepelné energie mají opět výdaje na emisní povolenku EUA, které tvoří více než polovinu výrobních nákladů na teplo, a vedle toho významný pokles dodávaného množství tepelné energie.

„Vyšší růst ceny tepla se týká dodávek tepelné energie z méně efektivních parních sítí, těm aktuálně věnujeme maximální úsilí. Uspokojivé řešení této situace se ovšem hledá velice obtížně,“ zdůvodnil Václav Matys, předseda jednatelství Teplárny Zlín.

„I přes tuto skutečnost bude Teplárna Zlín nadále plnit svůj dlouhodobý závazek poskytovat kvalitní, stabilní, ekologicky i ekonomicky udržitelné teplo a bude vyvíjet úsilí na snižování nákladů na teplo a zachování spokojenosti odběratelů,“ dodal.

Skupina Sev.en Česká energie je významným hráčem na energetickém trhu v České republice. Provozuje elektrárny Chvaletice a Počerady, Teplárnu Kladno, Teplárnu Zlín a dva severočeské hnědouhelné lomy. Je dvojkou ve výrobě elektrické energie v Česku a dodává energii do více než milionu českých domácností. (sfr)