Dálkové teplo pro Most a Litvínov zůstává jedním z nejlevnějších v České republice.

Teplárně Komořany společnosti United Energy se úspěšně podařilo udržet cenu za dodané teplo pro rok 2024 pod úrovní očekávaného celorepublikového průměru. Odběratelé tepla z komořanské teplárny v Mostě i Litvínově tak budou mít i přes nevyhnutelné navýšení platby o 151 Kč za GJ odebraného tepla jedno z cenově nejdostupnějších dálkových vytápění u nás.

Pro příští rok je cena na nejvyšší úrovni stanovena na 847 Kč/GJ. Navýšení je způsobeno především rostoucími vstupními náklady na výrobu a distribuci tepelné energie, nárůstem ceny emisních povolenek, zvýšením sazby DPH, ale také neposkytnutím přislíbené podpory ze strany státu.

Navzdory všem nepříznivým okolnostem v oblasti energetiky a teplárenství se daří Severočeské teplárenské, a.s., v posledních dvou letech udržet stabilní příznivou cenu tepla a vyšší růst výrobních nákladů nepřenášet v plné míře na své koncové zákazníky. Oproti cenám jiných energií zůstává centrální zásobování teplem ekonomicky výhodným zdrojem vytápění.

„Programové prohlášení vlády České republiky z ledna 2022 deklarovalo ochranu centrálního zásobování teplem, narovnání podmínek na trhu a možnost využití prostředků v Modernizačním fondu na kompenzaci dopadů energetické krize.“

Stejně tak důvěra v připravované formy státní podpory zákazníkům v teplárenství nás vedla k rozhodnutí navyšovat cenu tepla v předchozích letech pouze minimálně. Bohužel doposud zůstalo pouze u slibů a deklarací, ničeho konkrétního jsme se jako teplárny od státu nedočkaly,“ prohlásil Petr Horák, ředitel společnosti Severočeská teplárenská, která zajišťuje dodávky tepla do lokalit Mostu a Litvínova.

„I po této vynucené úpravě ceny patří dálkové vytápění z Komořan mezi nejlevnější v ČR. Oproti alternativním zdrojům je naší další výhodou volba paliva, ze kterého budeme teplo vyrábět,“ dodal Horák.

V teplárně Komořany nadále pokračují s naplňováním projektu „Teplo 2050“, který představuje soubor kroků pro dlouhodobé zajištění bezpečné výroby tepla s minimálním dopadem na životní prostředí.

„Celý proces modernizace provozu, který si vyžádá investice ve vyšších jednotkách miliard korun, nám umožní zachovat cenu tepla na dostupné úrovni a nezávislou pouze na jednom zdroji paliva,“ vysvětlil přístup teplárny její generální ředitel Milan Boháček. (sfr)