Miliardář Vítek na protest proti Rusům na OH stáhl sponzoring své firmy CPI pro české olympioniky. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Miliardář Radovan Vítek, respektive jeho developerská společnost CPI ukončili partnerský sponzoring Českého olympijského výboru (ČOV) na protest proti účasti ruských a běloruských sportovců na olympijských hrách 2024 v Paříži. Naopak polostátní ČEZ či tuzemská filiálka japonské Toyoty vyslovily tuzemskému ČOV podporu.

Vítkova společnost CPI Property Group ukončila spolupráci s Českým olympijským výborem (ČOV). Odchodem reagovala na rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru (MOV), který povolil start ruských a běloruských sportovců na olympijských hrách 2024 v Paříži.

Vítkova firma ke stejnému kroku vyzvala i další tuzemské partnery ČOV.

Realitní společnost českého miliardáře Radovana Vítka nechce být spojována s olympijským hnutím, které z jejího pohledu kapitulovalo před ruským a běloruským režimem.

„Od začátku ozbrojeného konfliktu jsme jednoznačně a zcela jasně odmítali jakoukoliv možnost účasti sportovců Ruska a Běloruska na OH v Paříži, a to i za cenu bojkotu her. Pátečním rozhodnutím MOV se naplnily naše nejčernější obavy. Hry v Paříži poslouží jako platforma pro ruskou propagandu,“ uvedl výkonný ředitel firmy Zdeněk Havelka.

MOV v pátek oznámil, že se sportovci z Ruska a Běloruska budou moci zúčastnit soutěží pod pěti kruhy coby jednotlivci v případě, že splní kvalifikační kritéria a další podmínky.

ČOV s tímto krokem vzhledem k pokračující ruské agresi na Ukrajině nesouhlasí.

„O našem názoru jsme mnohokrát informovali Mezinárodní olympijský výbor. Každý, kdo toto téma v Lausanne řeší, náš postoj zná. V diplomatické rovině jsme jednali také prostřednictvím nezávislé expertní skupiny, která navrhla doporučení pro neúčast Rusů na OH.“

„Zprostředkovali jsme setkání jejích zástupců se zástupci Mezinárodního olympijského výboru. Jsme přesvědčení, že na sportovně-diplomatické úrovni jsme udělali vše, co bylo v našich silách a možnostech,“ uvedl ČOV.

CPI Property Group žádá, aby ČOV ve svých materiálech a veškeré komunikaci nadále nespojoval značky skupiny s olympijskými kruhy a jinými symboly olympijského hnutí.

„Ukončení spolupráce není v žádném případě zaměřeno proti sportovcům, ale proti alibistickému a morálně vadnému rozhodnutí organizátora olympijských her,“ uvedl Havelka.

CPI Property Group se stala partnerem ČOV v červnu 2021. Tehdy firma při slavnostním podpisu smlouvy uvedla, že do rozpočtu ČOV přispěje 25 až 30 miliony korun za čtyřletý cyklus.

Firma byla partnerem ČOV pro letní olympijské hry 2021 v Tokiu a zimní olympiádu 2022 v Pekingu.

Český olympijský tým má čtveřici generálních partnerů (Toyota, Sazka, Fosfa a Skupina ČEZ) a vedle odcházející CPI Property Group další čtyři oficiální partnery.

Reakci na páteční rozhodnutí MOV řeší i Plzeňský Prazdroj, který rovněž patří mezi oficiální partnery. Pivovar podle mluvčího Zdeňka Kováře dlouhodobě nesouhlasí s účastí sportovců z Ruska a Běloruska na olympijských hrách v Paříži.

Společnost Toyota a Skupina ČEZ, které patří ke generálním partnerům Českého olympijského výboru, ČOV podpořily.

ČEZ ale nepřímo vyzval české funkcionáře, aby na protest vůči jednání Ruska odstoupili ze struktur MOV. (sfr)