Skupina Colt CZ Group podnikatele René Holečka se plánuje spojit s americkým výrobcem zbraní a střeliva Vista Outdoor. (Ilustrační foto)

Skupina Colt CZ Group podnikatele René Holečka se plánuje spojit s americkým výrobcem zbraní a střeliva Vista Outdoor. Vyšachovala by tak ze hry průmyslový holding Czechoslovak Group (CSG) podnikatele Michala Strnada, který uvažuje o koupi části stejné firmy, konkrétně muniční divizi s názvem Sporting Products.

Vyplynulo to z regulatorních dokumentů.

Správní rada Visty se hodlá nabídkou, která přišla v době, kdy podnik zvažuje prodej své divize střeliva společnosti Czechoslovak Group, zabývat.

Colt CZ Group oceňuje akcie společnosti Vista Outdoor na 30 dolarů za kus.

Deník E15 upozornil, že v závěru středečního obchodování na newyorské burze byl přitom kurz cenných papírů Visty pouze 25,75 dolaru. Za poslední rok a půl cena klesla zhruba o třetinu.

Navrhovaná transakce má být částečně financována vydáním nových akcií v hodnotě 600 milionů dolarů a také úvěrem ve výši 300 milionů dolarů. V případě uzavření fúze by pak došlo ke zpětnému odkupu akcií nově vzniklé korporace, a to v hodnotě 900 milionů dolarů.

Colt CZ Group zároveň oznámila, že společně s generálním ředitelem Janem Drahotou a René Holečkem navýšila svůj podíl ve Vistě na 5,7 procenta. Předchozí zpráva uváděla 2,4 procenta. (pet)


Skupina Colt CZ je jedním z předních světových výrobců ručních palných zbraní a munice pro ozbrojené složky, osobní obranu, lov, sportovní střelbu a další komerční využití. Své produkty prodává především pod značkami Colt, CZ (Česká zbrojovka), Colt Canada, CZ-USA, Dan Wesson, Spuhr, swissAA a 4M Systems.

Skupina Colt CZ sídlí v České republice a zaměstnává více než 2000 lidí ve svých výrobních závodech v České republice, Spojených státech, Kanadě, Švédsku, Švýcarsku a Maďarsku. Skupina je ze 76,2 % vlastněna holdingem Česká zbrojovka Partners SE, zbývajících 23,8 % tvoří veřejně obchodované akcie.