Česko získalo skrze ČEZ zásobníky na zkapalněný plyn v německém terminálu Stade. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Česká republika ve spolupráci se Skupinou ČEZ získala kapacitu v budovaném pevninském terminálu na zkapalněný zemní plyn (LNG) v Německu. V terminálu Stade nedaleko Hamburku bude mít od roku 2027 k dispozici dvě miliardy metrů krychlových plynu ročně, což je více než čtvrtina současné tuzemské spotřeby.

Firma podepsala s provozovatelem smlouvu na 15 let s možností prodloužení.

Oznámil to premiér Petr Fiala (ODS).

V současné době má Česko pronajatou část terminálu na LNG v Eemshavenu v Nizozemsku a to do roku 2027.

Premiér zdůraznil význam investice do terminálu jako posílení energetické bezpečnosti země.



„Řadu konkrétních kroků jsme už udělali, teď přidáváme další důležitý dílek do mozaiky. Společně s nákupem plynových zásobníků a plynového vedení tím zásadně zvyšujeme možnost dopravy a skladování zemního plynu od spolehlivých dodavatelů,“ prohlásil Fiala.

Ve spolupráci s vládou ČEZ zasmluvnil na 15 let s opcí na 25 let kapacitu dvou miliard kubíků ročně, což odpovídá více než čtvrtině současné tuzemské roční spotřeby. Ta loni meziročně klesla na 7,5 miliardy m3 z 9,4 miliardy kubíků v roce 2021, letos je zatím spotřeba nižší asi o desetinu (700 milionů m3).

Roční možnosti terminálu Stade činí 13,3 miliardy m3. Zbylou část kapacity si ponechaly německé společnosti EnBW a SEFE.



Terminál Stade je ve výstavbě a bude se nacházet na pevnině při ústí řeky Labe do Severního moře nedaleko Hamburku. Jeho Hanseatic Energy Hub počítá se spuštěním v roce 2027.

V tomto roce Česku skončí pronájem kapacity v nizozemském terminálu v Eemshavenu.

Podle vládních představitelů jde o investici do posílení energetické bezpečnosti České republiky. K získáním podílu v LNG terminálu v některé ze sousedních zemí se kabinet zavázal už ve svém programovém prohlášení.

Lokalita, v níž bude terminál stát, se nachází nedaleko německého Hamburku při ústí Labe do Severního moře.

Na stejném místě aktuálně vyrůstá plovoucí LNG terminál, který později nahradí pevninský terminál, v němž má Česko zajištěnou kapacitu dvě miliardy kubíků plynu ročně po dobu 15 let.



Ministerstvo průmyslu a obchodu transakci podpořilo tím, že s ČEZ uzavřelo podobnou zajišťovací smlouvu, jaká platí pro terminál v Eemshavenu.

„To, že jsme se jako vnitrozemská země dokázali tak rychle zbavit závislosti na dovozu ruského plynu, je velký úspěch, ale také investice do naší bezpečnosti. Přispěl k tomu každý z nás zodpovědným přístupem ke spotřebě, naše energetické předsednictví v EU, ale také kroky vlády.“

„Jedním z nejvýznamnějších bylo zajištění podílu v LNG terminálu v Nizozemsku. Teď děláme další,“ deklaroval ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).

S tím, že cílem vlády je také dostat plyn do Česka potrubím z ostatních teritorií kromě Ruska. (sfr)