Soud v Německu zablokoval 1,5 bilionu z klimatického fondu: Vláda peníze zneužila. (Ilustrační foto).

Ústavní soud v Německu zablokoval peníze z klimatického fondu, protože je německá vláda použila k nesprávným účelům. Německá vláda proto nemůže využít 60 miliard eur (1,47 bilionu Kč) v klimatickém fondu, které byly dříve půjčeny pro rozpočet v roce 2021, ale zůstaly nevyužity.

Rozhodl o tom Spolkový ústavní soud v Karlsruhe, který převod financí označil za neplatný, protože byl v rozporu s německou ústavou.

Vládě sociálnědemokratického kancléře Olafa Scholze nyní hrozí, že bude muset kvůli chybějícím penězům zvýšit rozpočtový schodek.

Scholz reagoval s tím, že rozsudek může mít dopad na rozpočet a že vláda nyní pro fond připravuje nový ekonomický plán.

Německo vytvořilo klimatický fond k podpoře přechodu na bezuhlíkové hospodářství.

„Verdikt znamená, že objem klimatického fondu se sníží o 60 miliard eur. Pokud kvůli tomu nebude možné splnit už přijaté závazky, musejí to rozpočtoví zákonodárci kompenzovat jiným způsobem,“ uvedl soud.

Zmíněných 60 miliard eur bylo původně součástí schváleného zadlužení pro rozpočet roku 2021 k vyrovnání následků pandemie covidu-19. Peníze však Německo nevyužilo.

Scholzova vláda se proto rozhodla sumu převést do klimatického fondu, což ale opoziční konzervativní unie CDU/CSU zažalovala, neboť to považovala za obcházení dluhové brzdy.

Opozice napadla fakt, že ministr financí Christian Lindner zmocnění k půjčce využil ke zcela jinému účelu.

Kancléř Scholz nyní musí zajistit ve veřejném rozpočtu dostatek peněz pro ochranu klimatu.

Ve společném prohlášení s liberálem Lindnerem a ministrem hospodářství za Zelené Robertem Habeckem kancléř Scholz uvedl, že vláda rozhodnutí soudu respektuje.

„Rozsudek může mít dopad na rozpočtovou praxi spolkové vlády a spolkových zemí,“ prohlásil kancléř. Dodal, že vláda nyní pro klimatický fond rychle zpracuje nový hospodářský plán. (sfr)


VÍCE O TÉMATU:

KLIMATICKÉ NOVINY