Automobilka Tatra Trucks představila na veletrhu Agritechnica 2023 speciální tahač Tatra Phoenix pro zemědělství.

Automobilka Tatra Trucks představila na veletrhu Agritechnica 2023 speciální tahač Tatra Phoenix pro zemědělství. Ve dnech 12. až 18. listopadu se v německém Hannoveru konal tradiční veletrh Agritechnica. Jde o jednu z největších výstavních událostí v oblasti zemědělských technologií a strojů na světě.

Už poněkolikáté se veletrhu zúčastnil i nejstarší a největší český výrobce nákladních vozidel, společnost Tatra Trucks, která představila novinku v podobě speciálního tahače řady Tatra Phoenix.

Společnost Tatra Trucks má ve svém výrobním portfoliu několik modelových řad těžkých a středních nákladních automobilů pro různé segmenty v široké škále verzí. Hlavní pilíř pro civilní trh představuje modelová řada Tatra Phoenix, která se uplatňuje v zemědělství, ve stavebním a těžařském průmyslu, v komunálních službách i při údržbě silnic nebo u hasičů a záchranářů.

Během letošního ročníku veletrhu Agritechnica Tatra Trucks představila speciální vůz Tatra Phoenix Euro 6 v provedení návěsový tahač s podvozkem v konfiguraci 4×4 určený pro provoz se zemědělskými návěsy.

Automobil je vybaven unikátním a prověřeným podvozkem koncepce Tatra s centrální nosnou rourou a nezávisle zavěšenými polonápravami s pohonem všech kol, přičemž je uzpůsoben pro pohyb jak na zemědělských plochách, tak na běžných silnicích.

Posádka má k dispozici střední tzv. spací dvoumístnou kabinu s lůžkem, pod nímž je úložný prostor. K výbavě kabiny patří i závislé vodní topení a nezávislý systém vytápění a klimatizace Airtonic. K pohonu slouží motor Paccar MX-11 o výkonu 330 kW, který je spojen s automatickou převodovkou Allison 4500PR s retardérem.

Maximální hmotnost vozu činí 20 tun, maximální zatížení každé nápravy vozu může dosahovat 10 tun, maximální hmotnost soupravy vozidla a návěsu je 44 tun.

Tradiční veletrh Agritechnica se koná každé dva roky a jeho historie se začala psát v polovině 80. let minulého století ve Frankfurtu nad Mohanem. Od poloviny 90. let se pravidelně koná v Hannoveru, přičemž se těší velké přízni jak vystavovatelů, tak i návštěvníků ze všech koutů světa.

V letošním roce byli na hannoverském veletrhu přítomni vystavovatelé z 53 zemí ve více než 20 výstavních halách. (sfr)