Ministerstvo financí zhoršilo výhled ekonomiky ČR: HDP má letos klesnout o 0,5 procenta. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Ministerstvo financí zhoršilo výhled ekonomiky na letošní rok. Hrubý domácí produkt (HDP) podle tohoto úřadu klesne o 0,5 procenta. V srpnové prognóze ministerstvo předpokládalo pokles o 0,2 procenta. Důvodem zhoršení je slabší spotřeba domácností v důsledku vysoké inflace.

Ouznámil to ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Ministerstvo v letošním roce očekává průměrnou inflaci 10,8 procenta, což proti srpnu představuje zlepšení odhadu o 0,1 procentního bodu.

Resort však zhoršil výhled cenového vývoje pro příští rok, když nyní na rok 2024 prognózuje inflaci 3,3 procenta namísto 2,8 procenta podle srpnové prognózy.

Nejistota podle Stanjury plyne z lednového přeceňování. To budou vedle zvýšení ceny energií v důsledku růstu regulované složky budou ovlivňovat i změny v sazbách daně z přidané hodnoty.

K letošní vysoké inflaci přispěla podle Stanjury do značné míry i vysoká ziskovost firem, kterou potvrzují dobré výběry daně z příjmu právnických osob.

Firmy do svých prodejních cen promítly kromě zvýšených inflačních nákladů i vyšší marže, uvedl Stanjura.

Ředitel odboru hospodářské politiky ministerstva financí David Prušvic doplnil, že v roce 2021 ziskovost firem vzrostla o osm procent, v roce 2022 o 12 procent. Tempo zvyšování ziskovosti tak bylo rychlejší než u růstu platů.

Podle Stanjury ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku přijde po nevýrazných výkonech z předchozích kvartálů oživení ekonomiky, celoročního růstu ale země přesto nedosáhne.

„Důvod je jasný, i kvůli vysoké inflaci domácnosti razantním způsobem přibrzdily svou spotřebu,“ zdůraznil ministr financí.

Pokles spotřeby domácností podle něho do určité míry kompenzují export, investice a spotřeba vládních institucí.

V příštím roce tuzemské ministerstvo financí očekává hospodářské oživení, když HDP vzroste o 1,9 procenta. Táhnout ho přitom má zejména oživená spotřeba domácností v důsledku nižší inflace a díky tomu rostoucím reálným mzdám.

Ekonomický růst ale bude slabší, než ministerstvo předpokládalo v srpnové predikci, v níž odhadovalo růst HDP o 2,3 procenta.

Míra nezaměstnanosti zůstane podle prognózy ministerstva financí nízká. Za letošní rok dosáhne 2,7 procenta, v příštím roce vzroste na 2,8 procenta. (sfr)