Ministr Síkela vyzval ERÚ ke snížení regulované složky ceny elektřiny pro příští rok. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela vyzval ERÚ ke snížení regulované složky ceny elektřiny pro příští rok. Energetický regulační úřad (ERÚ) má podle Síkely udělat maximum pro to, aby snížil regulovanou složku ceny elektřiny pro příští rok.

Síkela také chce, aby ERÚ ožehavé aktuální téma lépe komunikoval s veřejností.

Síkela informoval, že se sešel s předsedou Rady ERÚ Stanislavem Trávníčkem.

„Zdůraznil jsem, že je potřeba, aby ERÚ v následujících dnech udělal maximum pro to, aby snížil regulovanou složku ceny elektřiny pro příští rok,“ zdůraznil ministr.

„Opět mě ubezpečil o tom, že většiny zákazníků se navrhovaný nárůst regulované složky nedotkne vůbec, nebo jen minimálně, protože ho téměř celý vykompenzuje pokles silové složky,“ vysvětlil Síkela.

Síkela vyzval Trávníčka, aby ERÚ o tom samém ubezpečil veřejnost a uspořádal tiskovou konferenci, kde podrobně vysvětlí důvody navýšení regulované složky a její dopady na zákazníky.



Podle návrhu ERÚ pro příští rok by měla regulovaná složka energií, zejména elektřiny, stoupnout výrazně. Pro domácnosti to znamená meziroční nárůst o 71 %, což by se promítnulo v průměrném zvýšení ceny o přibližně 1408 Kč za megawatthodinu elektřiny (MWh) s DPH.

Pro velké odběratele by nárůst byl ještě větší, přičemž na hladině vysokého napětí by měl dosáhnout 113 % a na hladině velmi vysokého napětí dokonce 206 %.

Pokud jde o plyn, ERÚ navrhuje meziroční nárůst regulované složky o 39 % pro domácnosti, což by znamenalo zvýšení ceny o zhruba 125 Kč za MWh plynu. Pro velkoodběratele by nárůst měl dosáhnout 42,5 %.

Stanjura: Elektřina příští rok nikomu výrazně nezdraží

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) už v neděli uvedl, že opětovné zavedení poplatků za obnovitelné zdroje energie a zvýšení distribučních poplatků se příští rok na cenách energií neprojeví.

„Myslím si, že u nízkého napětí bude stejná cena jako nyní. Nikomu se nezvýší výrazně cena, průměrné zvýšení bude nula,“ prohlásil.

Podle Stanjury se tedy ceny energií neodrazí ani na inflaci.

Letos podle Stanjury mimořádné výdaje státního rozpočtu na pomoc s energiemi budou mezi 110 a 120 miliardami korun. Mimořádné příjmy z windfall tax a dividendy ČEZ pak mezi 80 a 90 miliardami. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

ERÚ zveřejnil návrh rozhodnutí regulované části cen energií: Poplatky zdraží až o 100 %