ČEZ zlevní 2 milionům zákazníků elektřinu o pětinu a plyn o 30 procent. (Ilustrační foto)

Největší tuzemský dodavatel energií ČEZ sníží ceny od příštího roku téměř dvěma milionům zákazníků elektřinu i plyn. U nefixovaných tarifů budou domácnosti od ledna platit za elektřinu o víc než pětinu méně, za plyn téměř o 30 procent méně. 

ČEZ letos zákazníkům se smlouvou na dobu neurčitou nabízel ceny totožné s úrovní vládou stanoveného stropu. Ten u elektřiny činí 6000 Kč za megawatthodinu (MWh) včetně DPH a u plynu 3000 Kč za MWh včetně DPH.

Od příštího roku už však vládní stropy pravděpodobně platit nebudou. Jejich cílem byla ochrana odběratelů před vysokými cenami energií vyvolané zejména válkou na Ukrajině. Vysoká volatilita cen na burze jako v předchozím roce se ale letos neopakovala, a tak stropy ztrácí smysl i proto, že dodavatelé už dávno nabízí nižší ceny.

ČEZ během letošního roku upravoval ceny fixovaných tarifů opakovaně. Až nyní ale přichází s úpravou právě i pro zákazníky, kteří mají se společností uzavřený produkt bez fixace.

ČEZ přichází s dalším zlevněním ceníků. Od 1. ledna zlevní téměř dvěma milionům zákazníků z řad domácností nefixované ceníky elektřiny a plynu. Cena elektřiny klesne o více než 20 procent a více než 1 000 korun oproti aktuálnímu cenovému stropu.

U plynu se ceny sníží o téměř 30 % pod strop. Zlevnění se týká všech distribučních sazeb a proběhne pro všechny zákazníky na produktech na dobu neurčitou zcela automaticky. Zákazníci dostanou informaci o nových cenících automaticky v průběhu listopadu, nemusejí nikam volat ani chodit.

„V letošním roce jsme už celkem čtyřikrát snížili ceny našich produktů, tak jak jsme na začátku roku slíbili. Dalším logickým krokem je snížení cen nefixovaných produktů. Jsme rádi, že díky naší nákupní strategii v průběhu celého letošního roku můžeme zákazníkům nabídnout výrazné zlevnění: u elektřiny ušetří oproti stropu přes 1 000 korun na MWh bez DPH, u plynu přes 700 korun bez DPH. Změny letos oznamujeme v ještě větším předstihu než obvykle, tak aby zákazníci měli dostatek času se s naší nabídkou seznámit. Zlevnění proběhne automaticky, zákazníci nemusejí nikam chodit ani volat, všem v dohledné době rozešleme podrobné informace,“ říká generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec.

Elektřinu tak bude v příštím roce ČEZ zákazníkům prodávat za 3960 Kč za MWh bez DPH, plyn za 1790 Kč za MWh bez DPH. Nová cena obchodní složky bude stejná pro všechny distribuční sazby.

Podle ČEZ tak domácnost v bytě, která elektřinou pouze svítí a vaří, příští rok při průměrné spotřebě tři MWh ročně ušetří oproti letošním zastropovaným cenám na obchodní složce téměř 3800 korun včetně DPH.

Domácnost, která elektřinou topí, při průměrné spotřebě 20 MWh ušetří za rok kolem 25 000 korun včetně DPH. Domácnost se stejnou průměrnou spotřebou vytápějící rodinný dům plynem pak na obchodní složce ušetří přes 17 000 korun včetně DPH ročně.

I přes zlevňování dodavatelů bude elektřina v příštím roce zřejmě dražší. V koncových cenách elektřiny se v příštím roce totiž projeví plánované úpravy distribučních poplatků a návrat plateb za obnovitelné zdroje energie.

Podle expertů odběratelé za elektřinu příští rok i přes zlevňování ze strany dodavatelů nejspíš zaplatí více než v současnosti. (at)