EU schválila reformu trhu s elektřinou: Uzákoňuje regulaci cen pro spotřebitele. (Ilustrační foto)

Členské státy EU schválily po dlouhém jednání klíčovou úpravu pravidel trhu s elektřinou, reformu podpořilo také Česko. To zastupoval ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Španělské předsednictví tak bude moci zahájit jednání s Evropským parlamentem s cílem dosáhnout konečné dohody.

Schválená reforma trhu s elektřinou představuje zásadní krok k posílení stability trhu a ochraně domácností a firem. Dle Síkely ruská agrese na Ukrajině ukázala, že je třeba posílit ochranu spotřebitelů a zvýšit stabilitu a předvídatelnost trhu s elektřinou. Klíčová úprava pravidel trhu s elektřinou pomůže toto zajistit.

Dle šéfa resortu bude výsledkem odolnost trhu ve střednědobém a dlouhodobém horizontu, předvídatelnost nákladů na energie do budoucnosti a posílení konkurenceschopnosti našeho průmyslu.

Teresa Riberaová, španělská ministryně pro ekologickou transformaci považuje reformu za strategický krok pro budoucnost EU.

Dohoda bude pro spotřebitele znamenat stabilnější ceny energie, menší závislost na ceně fosilních paliv a lepší ochranu před budoucími krizemi.

I české ministerstvo průmyslu a obchodu ve svém tiskovém prohlášení uvedlo, že úpravy pravidel trhu s elektřinou usilují zejména o ochranu zákazníků a posílení jejich pozice na trhu. Dodavatelé nově budou mít povinnost nabízet zákazníkům smlouvy s fixní délkou a fixní nebo dynamickou cenou a  nejdůležitější podmínky budou muset být uvedeny transparentně a přehledně.

Počítá také se zapojením zákazníka do trhu s elektřinou, například se jedná o právo na sdílení energie z obnovitelných zdrojů bez nutnosti zakládat energetické komunity.

Bude také možno na omezenou dobu a za dalších podmínek regulovat cenu elektřiny pro domácnosti a malé a střední podniky v případě vyhlášení mimořádné tržní situace. (at)