Energiemi loni vědomě šetřily tři čtvrtiny lidí v Česku a velká část z nich v tom plánuje pokračovat. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Energiemi loni vědomě šetřily tři čtvrtiny lidí v ČR a velká část z nich v tom plánuje pokračovat. Za energetické krize v loňském roce šetřilo vědomě energie 76,8 procenta lidí. Situace se změnila, ale postoj spotřevbitelů nikoliv. Nadále šetřit plánují čtyři pětiny z dotázaných.

Vyplynulo to z průzkumu dodavatele elektřiny a zemního plynu, společnosti epet.

Situaci spotřebitelům zkomplikuje ukončení vládního stropu cen energií k 31. prosinci 2023. Čtyřicet procent obyvatel Česka totiž o plánovaném zrušení stropu neví.

„Situace, která na trhu s energiemi panovala na začátku energetické krize v loňském roce, přiměla Čechy šetřit elektřinou i plynem. Jde o dlouhodobější trend, který snižuje náklady na energie u domácností a firem,“ uvedl k výsledkům průzkumu Petr Švec, generální ředitel společnosti epet.

V uplynulém roce, kdy byla energetická krize na svém vrcholu, vědomě energie šetřilo 76,8 procenta Čechů. Téměř pětině z nich se podařilo ušetřit dokonce přes dvacet procent energie.

Podobně tomu bude i letos, kdy se situace oproti loňsku stabilizovala. Přes osmdesát procent Čechů neplánuje své chování v nadcházející topné sezoně měnit. Přes patnáct procent dokonce plánuje šetřit ještě více. (sfr)