Vláda zrušila loni schválenou finanční podporu pro teplárny na nižší ceny tepla. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Fialova vláda zrušila dříve plánovanou sedmnáctimiliardovou podporu pro teplárny, které měly peníze použít na snížení koncových cen tepla pro zákazníky. Důvodem zrušení této dotace jsou úsporná opatření vlády.

Dotační program ministerstva průmyslu a obchodu, jehož cílem bylo zajistit snížení cen tepla pro domácnosti, vláda schválila v prosinci loňského roku.

Teplárenské společnosti měly státní podporu v plné výši přenést ve formě snížené ceny tepelné energie na zákazníky. Program následně čekal na schválení ze strany Evropské komise.

Vládase však nyní rozhodla na definitivní verdikt Evropské komise nečekat, i když komise dotační program nedávno předběžně schválila.

Důvodem pro zrušení finanční podpory je podle vlády „nedostatek finančních prostředků v souvislosti s probíhající konsolidací veřejných rozpočtů a z toho plynoucích úsporných opatření“.

Podpora měla být odvozena z loňských cen energií. V loňském roce se i kvůli ruské agresi na Ukrajině zvýšil počet lokalit v ČR, kde cena tepla stoupla nad 1000 Kč za gigajoule (GJ) bez DPH.

Mezi únorem a prosincem loňského roku se jejich počet zvýšil o 107 na celkem 345.

Teplárenské sdružení ČR tvrdí, že vláda zrušením podpory „hodila zákazníky tepláren přes palubu, protože teplárny měly fungovat pouze jako distributor podpory na zákazníky“.

„Rušení podpory se tepláren tedy nijak nedotkne. Utrpí zákazníci, kteří nedostanou kompenzaci, kterou jim vláda loni slíbila,“ prohlásil předseda výkonné rady Teplárenského sdružení ČR Mirek Topolánek.

Pro vyplacení podpory byly podle Topolánka vypracovány a připraveny výzvy ve spolupráci s Energetickým regulačním úřadem a Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže a to již začátkem letošního roku.

Všechny podmínky pro spuštění tohoto nového programu byly splněny v červnu, kdy byla získána notifikace podpory u Evropské komise.

„Ministr Síkela však nechal čtyři měsíce zákazníky tepláren v nejistotě a teď vládě navrhl, aby i tuto druhou podporu zrušila. V Kocourkově by měli určitě radost, ale my se z takového výsledku radovat moc nemůžeme,“ doplnil Topolánek.

Vláda již v předchozích týdnech oznámila ukončení dalších forem finanční podpory, které zavedla v době loňské energetické krize.

Stát už v příštím roce nebude ze státního rozpočtu poskytovat dotace na systémové služby a na ztráty provozovatelů distribučních soustav. Ty v letošním roce vyšly dohromady na přibližně 38 miliard korun. Náklady budou od příštího roku opět součástí regulované části elektřiny, kterou budou platit odběratelé.

Vláda také rozhodla o převedení části poplatku na podporu obnovitelných zdrojů energie (POZE) zpět na zákazníky. Letos je plně hradil stát s cílem zmírnit zdražování energií.

Za každou spotřebovanou megawatthodinu elektřiny tak budou odběratelé znovu hradit poplatek 599 korun. Podle kabinetu šlo o plošné opatření, které v době příznivějších cen energií není nutné.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) nedávno připustil, že elektřina může v příštím roce zdražit až o 10 procent.

Zhruba polovina tepla v ČR se vyrábí z hnědého a černého uhlí. Na zemní plyn připadá pětina. Zbylá část se vyrábí ze zdrojů jako je biomasa, štěpka nebo odpady.

Některé plynové teplárny oznámily snížení cen svých dodávek a to z důvodu znatelného zlevnění suroviny ve srovnání s předchozím obdobím. U tepláren vyrábějících energii z uhlí je naopak možné zdražování tepla. (sfr)