Poslankyně ANO slíbila ministrovi Stanjurovi pugét, aby si vymohla snížení DPH na květiny. (Ilustrační foto).

Během pokračování projednávání konsolidačního balíčku žádala místopředsedkyně Sněmovny Klára Dostálová (ANO) poslance, aby podpořili její pozměňující návrh, aby řezané květiny nebyly v základní, ale ve snížené sazbě. Investiční fond jejího šéfa Andreje Babiše (ANO) vlastní většinový podíl v květinářské síti Flamengo.

Poslanci pokračovali v projednávání vládního konsolidačního balíčku a ani tentokrát třetí čtení nedokončili.

„Lidé, kteří mají doma květiny, se cítí šťastnější a uvolněnější. Prostřednictvím této pozitivní energie se snižuje utrpení ze stresu a deprese. Pozitivní emoce jako vděčnost, naděje, láska, klid by měly být spojovány s květinami. Obklopení se květinami podporuje štěstí, pohodu, klid a imunitu,“ uvedla na plénu místopředsedkyně Sněmovny Klára Dostálová (za ANO) s citacemi studií od mezinárodní asociace zahradníků.

„Květiny jsou perfektní ranní nakopnutí pro lidi, kteří jsou v prvních hodinách méně pozitivní. Obklopme se květinami, budeme se cítit radostněji a láskyplněji,“ vyzývala poslance.

Ministru financí Zbyňku Stanjurovi (ODS) hodlá doručit květinový puget.

„Chtěla bych, aby se na něj díval každý den a zamyslel se nad tím, co dělá pro lidi této republiky,“ upozornila.

Žádala poslance, aby podpořili její pozměňující návrh u konsolidačního balíčku, aby řezané květiny nebyly v základní 21% sazbě DPH, ale ve snížené 12%.

Investiční fond jejího šéfa Andreje Babiše (ANO) vlastní většinový podíl v květinářské síti Flamengo. Dostálová odmítá, že je to důvod jejího boje za nižší sazbu DPH.

Třetí čtení „balíčku“ už Sněmovna projednávala tři dny. Finálně hlasovat ale mohou poslanci podle jednacího řádu jen ve středu a v pátek mezi 9. a 14. hodinou. Koalice proto navrhla, aby poslanci jednali ve středu i po 14. hodině

Předloha připravená ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS) má příští rok snížit schodek rozpočtu o 97 miliard korun. Opoziční hnutí ANO a SPD s návrhem nesouhlasí a předložila desítky pozměňovacích návrhů.

Vedle toho se projednávání balíčku snaží obstruovat. Do rozpravy se na pátek hlásí ještě 69 poslanců. (at)