The Blue Academy v Česku vyrazila do boje proti Green Dealu a emisním povolenkám. (Ilustrační foto - redakční koláž).

Nově založená organizace The Blue Academy si klade za cíl vyvolat diskusi nad celoevropským projektem tzv. Zelené dohody pro Evropu (Green Deal). Představitelé spolku The Blue Academy zpochybňují jednak vliv člověka na probíhající klimatické změny, jednak možnosti Evropy jako celku dosáhnout uhlíkové neutrality do roku 2050.

Spolek The Blue Academy sám sebe označuje jako občanský a proekologický, s cílem nastolit takové projekty, které skutečně přírodě a celému životnímu prostředí nejen v Evropě, ale i ve světě pomohou, a zároveň budou ekonomicky udržitelné.

„Nechci říct, že úplně všechno na Green Dealu je špatně.“

„Ale domníváme se, že podstata toho problému, to znamená toho, že kysličník uhličitý a další skleníkové plyny jsou hlavním faktorem a že hlavní vyvolávající příčinou klimatických změn je člověk a jím vyvolaná industrializace, je úplný nebo skoro úplný nesmysl,“ deklaroval předseda spolku Marek Zeman.

„Green Deal je projekt, který je dlouhodobě neudržitelný, protože je neufinancovatelný a zároveň poškozuje hospodářské i sociální zájmy Evropy a jejích obyvatel.“

„Navíc je více než sporný, zastánci Green Dealu deklarovaný, zásadní vliv člověka na klimatické změny,“ uvedl dále Zeman.

„Naše planeta Země je modrá ne zelená, chraňme ji jinak,“ zdůraznil.

Green Deal je program, který dlouhodobě prosazuje Evropská komise. Jeho cílem je úplná dekarbonizace Evropy do roku 2050, respektive její uhlíková neutralita.

Green Deal byl v červnu roku 2021 včleněn do tzv. Klimatického zákona, jehož prováděcí předpis „Fit for 55“ má za úkol snížit produkci skleníkových plynů v Evropě do roku 2030 o 55 % vůči roku 1990.

Podle „Modré akademie“ je Green Deal nejenom zbytečný, protože nic dalšího nepřinese, ale navíc je i „sebevražedný“, protože vede Evropu do vážných hospodářských a sociálních problémů a zásadním způsobem do budoucna negativně ovlivní život jejích obyvatel.

Myšlenku hospodářského růstu díky projektu Green Deal členové spolku odmítají.

„Evropa zchudne, zchudne velká většina jejích obyvatel a vzniknou sociální problémy, které možná ani nebudeme umět řešit,“ podotkl Zeman.

Skleníkové plyny podle spolku na Zemi významně pomáhají udržovat přijatelné teploty, vznikají spíše nezávisle na lidském působení, jako výsledek aktivity moří a oceánů, z půdy a dalších zdrojů. Přestože je prokázaný růst produkce skleníkových plynů člověkem, roste podle zástupců spolku i schopnost přírody tyto plyny eliminovat.

„O čem se vůbec nemluví je, že Země je vlivem CO2 zelenější,“ prohlásl odborník spolku na klimatické změny a skleníkové plyny Milan Šálek.

„Díky CO2 máme vyšší produktivitu potravin,“ upřesnil.

Petice proti povolenkám

Proti Green Dealu chce The Blue Academy bojovat prostřednictvím celoevropské petice dané Lisabonskou smlouvou – tzv. Evropské občanské iniciativy, jejíž registraci plánuje spolek tento měsíc. Po její akceptaci bruselským ústředím je nutné během dvanácti měsíců „sesbírat“ milión podpisů v minimálně sedmi zemích EU.

Poté je petice předložena Evropské komisi a Evropskému parlamentu k projednání.

Cílem petice, kterou připravuje The Blue Academy, bude zákaz emisních povolenek jako nástroje, který podle této organizace v současnosti nejvíce přispívá k celoevropské inflaci, prodražuje většinu evropských produktů a tím snižuje jejich konkurenceschopnost ve světě.


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Někdejší europoslanec Fajmon kritizoval Green Deal a netransparentnost rozhodování EU

Konzervativní institut se tentokrát zaměřil na debatu o klimatické změně a energetice

Skleníkové plyny neovlivňují klima na Zemi, dokázali američtí vědci v průlomové studii

KLIMATICKÉ NOVINY


PŘÍLOHA:

The Blue Academy 5. září 2023 zveřejnila otevřený dopis proti Green Dealu.

K němu spolek zveřejnil následující text s názvem:

„STOP nevědeckým a ničím depodloženým nesmyslům nazývaných GREEN DEAL“

Dnešního dne členové spolku The Blue Academy otevřeným dopisem upozornili na problematiku spojenou s Green Dealem, který v celoevropském měřítku naprosto jednoznačně nestojí na vědeckých základech, ale jen a pouze na domněnkách a populismu svých šiřitelů.

Tento otevřený dopis autoři adresně předali na jméno všem poslancům, senátorům a ministrům s výzvou, aby byl projekt Green Deal ve stávající podobě ODMÍTNUT. Jako součást projektu Green Deal, kterou je třeba odmítnout zcela, považují členové spolku The Blue Academy, z.s. tzv. emisní povolenky.

Tyto povolenky – prodejné volně na finančních trzích – „šroubují“ především ceny energií vzhůru a hlavní měrou podporují inflaci. Na jejich zákaz chtějí členové spolku The Blue Academy uspořádat celoevropskou petici, tedy Evropskou občanskou iniciativu. Tento institut, vzniklý na základě Lisabonské smlouvy, umožňuje Evropanům navrhovat Evropské komisi legislativní změny, které musí být minimálně projednány.

„Stačí na to milión podpisů sebraných alespoň v sedmi členských státech EU,“ dodává Marek Zeman, předseda spolku.

„Tuto celoevropskou petiční akci, chceme rozběhnout během podzimu a zveřejnit ji na tiskové konferenci dne 3.října v 10,00 v pražské City Tower v Bussines centru ve 27. patře.“

Nově založený spolek charakteru think-tanku pod názvem The Blue Academy, z.s. , www.theblueacademy.cz si bere na mušku Green Deal, tedy evropskou Zelenou dohodu. Ta má za cíl pomocí opatření zmírňujících produkci skleníkových plynů člověkem zabránit dalšímu prohlubování klimatických změn, kterých jsme nyní svědky.

Série zákonů navržených Evropskou komisí a schválených Evropským parlamentem má za úkol postupně omezit produkci CO2, metanu, NO2, freonů, tedy plynů, které jsou souhrnně označovány za původce nynějších změn klimatu – tedy oteplování, tání ledovců, vzestup hladiny světových moří a oceánů, sucha, požáry a další přírodní klimatické katastrofy.

Koncentrace těchto plynů (viz výše) v atmosféře – údajně vlivem člověka a s ním spojené industrializace – stoupá a přispívá tak dle autorů této teorie k oteplování Země a přilehlé atmosféry tzv. skleníkovým efektem, kdy se část slunečního záření sice od Země odrazí, ale přes tyto (skleníkové) plyny neputuje do vesmíru, nýbrž se obrací zpět k zemskému povrchu. A ten se nyní pozvolna přehřívá.

Členové spolku The Blue Academy, z.s., tuto teorii odmítají, či spíše pochybují o tom, že člověkem a jeho činností produkované skleníkové plyny mají zásadnější vliv na klimatické změny: „Klimatické změny byly, jsou a budou,“ říkají „ a je na nás se s nimi vyrovnat.“

Zásadně se však staví proti většině direktivních opatření ze strany EU, jakými jsou například zákaz prodeje aut se spalovacími motory od roku 2035, snížení konzumace masa a masných výrobků nebo kvóty na produkci CO2. To vše považují za přemrštěné požadavky, které zásadně zhorší život Evropanů a přitom nic nevyřeší.

„Zákazy a příkazy ničemu nepomohou, jen zhorší životní úroveň našich obyvatel a konkurenceschopnost evropských výrobků vůči celosvětové produkci,“ dodává Marek Zeman, předseda spolku a dále říká: „Zvláště ČR není na takovéto změny připravena a může u nás dojít k závažným hospodářským a sociálním otřesům. Dají se očekávat výrazné změny v automobilovém průmyslu s přesunem výroby mimo ČR a Evropu. A jistě si dovedete představit, co to u nás vyvolá.“