Fialova vláda schválila nákup 24 amerických stíhaček F-35. Budou stát celkem 150 miliard korun. (Ilustrační foto).

Vláda ČR schválila nákup 24 amerických nadzvukových letounů F-35. Celkem vyjdou na 150 miliard Kč. Za samotné stíhačky Česko zaplatí 106 miliard korun. Dalších 44 miliard Kč bude stát vybudování potřebné infrastruktury, palivo, příprava personálu a odvod DPH.

První letouny F-35 budou hotovy v roce 2029, kdy na nich čeští piloti zahájí výcvik v USA.

Informoval o tom premiér Petr Fiala.

Do Česka budou první nové stíhačky dodány v roce 2031. Všech 24 letounů bude mít Česko do roku 2035, doplnil předseda vlády.

Jde o nejdražší armádní zakázku v historii České republiky. Nákup stíhaček F-35 vláda schválila hned v úvodu svého jednání v utajovaném režimu.

„Tímto krokem říkáme našim spojencům, že bereme obranu naší země vážně,“ konstatoval Fiala.

S tím, že v současné době pro Česko neexistuje lepší řešení na desítky let.

Volba amerických stíhaček F-35 podle Fialy současně znamená přístup k nejlepším technologiím, které jsou dnes ve světě k dispozici.

Letouny F-35 nahradí švédské gripeny, které má nyní Česko v pronájmu do roku 2027.

„Není čas na další provizoria,“ okomentovala odchod od gripenů ministryně Jana Černochová.

Prozradila, že rozhodnutí o výběru stíhaček F-35 vláda učinila vláda v naprosté koaliční shodě. Černochová zdůraznila, že Česko nejmodernější nadzvukové letouny koupí za nižší částku, než o které se původně hovořilo (uváděna byla částka 122 miliard korun).

„Nákup a celý životní cyklus letounů F-35 bude stát ročně každého z nás 700 Kč. To je cena basy plzeňských piv nebo rodinného vstupného do ZOO či kina,“ prohlásila.

„Je to cena za obranu našeho vzdušného prostoru, která je nezbytná. Je to řešení pro bezpečnou budoucnost nás všech,“ uvedla Černochová na sociální síti X.

Podle exministra obrany a nyní člena stínové vlády ANO Lubomíra Metnara měla vláda jednat minimálně se dvěma možnými dodavateli

Například Švédsko podle něho mělo dostat možnost podat závaznou nabídku na dodání strojů, aby byly porovnatelné a nevznikaly pochybnosti.

Fakt, že vláda rozhodla o historicky nejdražším armádním projektu v den, kdy schvaluje státní rozpočet, označil Metnar za „aroganci moci“. (sfr)