Velká Británie odkládá zákaz automobilů se spalovacími motory z roku 2030 až na rok 2035. (Ilustrační foto).

Velká Británie odkládá zákaz automobilů se spalovacími motory až na rok 2035. Britský konzervativní premiér Rishi Sunak oznámil, že Británie posouvá plánovaný termín zákazu prodeje nových automobilů se spalovacími motory z roku 2030 na rok 2035.

Odsunutí zákazů se má týkat také postupné výměny domácích plynových kotlů za tepelná čerpadla, které bylo dosud plánované do roku 2035.

Cíl dosáhnout uhlíkové neutrality v Británii do roku 2050 však nadále platí, zdůraznil Sunak.

Britský premiér zdůvodnil zmírnění klimatické politiky tím, že dosud platné klimatické cíle zatěžovaly „nepřijatelnými náklady“ obyčejné lidi.

Sunakovo oznámení kritizovali ekologické organizace, opoziční politici i část britského průmyslu. Podpořili jej však ti, kdo se obávali nákladů přechodu na obnovitelné zdroje energie.

Premiér Sunak ujistil, že Británie dodrží svůj slib snížit emise skleníkových plynů na takzvanou čistou nulu do roku 2050, ale učiní tak podle něj „lepším, přiměřenějším způsobem“.

Sunak současně uvedl, že Velká Británie je „napřed před kteroukoli jinou zemí světa“ v přechodu na zelenou ekonomiku, ale s tím, že příliš rychlé změny by hrozily „ztrátou souhlasu Britů“.

Evropský parlament již dříve schválil zákaz prodeje nových aut se spalovacím motorem v celé EU od roku 2035. (sfr)