Inflace v EU klesla v srpnu na 5,9 procenta. V České republice byla druhá nejvyšší. (Ilustrační foto).

Inflace v EU klesla v srpnu na 5,9 procenta. V České republice byla druhá nejvyšší. Míra inflace v Evropské unii v srpnu v meziročním srovnání klesla na 5,9 procenta, když v červenci dosahovala hodnoty 6,1 procenta.

Informoval o tom statistický úřad Eurostat.

Nejvyšší inflaci mělo se 14,2 procenty Maďarsko. Druhá nejhorší byla Česká republika, kde inflace – dle metodiky Eurostatu – dosáhla 10,1 procenta. Tyto dvě země jsou jediné v EU, v nichž byla inflace v srpnu přesahovala deset procent.

Třetí nejvyšší inflace byla na Slovensku, a to 9,6 procenta.

Nejnižší míru inflace mělo v srpnu letošního roku Dánsko, kde podle metodiky Eurostatu činila 2,3 procenta. Následují Španělsko a Belgie (obě 2,4 procenta).

V zemích eurozóny míra inflace klesla z 5,3 na 5,2 procenta. To je mírné zlepšení proti předběžné zprávě zveřejněné koncem srpna, podle které srpnová inflace měla činit 5,3 procenta.

V srpnu k celkové inflaci v eurozóně nejvíce přispěly ceny služeb, a to podílem 2,41 procentního bodu. Následovala kategorie potraviny, alkohol a tabák s příspěvkem 1,98 bodu.

V meziměsíčním srovnání proti červenci ceny v EU vzrostly, a to o půl procenta. Stejně se meziměsíčně zvýšily i v eurozóně.

Před rokem, tj. v srpnu 2022, byla v celé EU míra inflace 10,1 procenta. V Maďarsku tehdy činila 18,6 procenta a v České republice 17,1 procenta.

V eurozóně byla před rokem inflace na úrovni 9,1 procenta. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Inflace v Česku zpomaluje, ale přesto byly v srpnu ceny oproti loňsku vyšší o 8,5 procenta