Inflace v Česku zpomaluje, ale přesto byly v srpnu ceny oproti loňsku vyšší o 8,5 procenta. (Ilustrační foto)

Inflace v srpnu pokračovala ve zpomalování, ale proti stejnému období minulého rok se spotřebitelské ceny zvedly o 8,5 procenta, uvedl statistický úřad. Výsledek ovlivnily především drahé pohonné hmoty.

„Na vývoj spotřebitelských cen měly v srpnu nejvýraznější vliv ceny pohonných hmot. Ty již tři měsíce po sobě rostly. Nafta se v srpnu na čerpacích stanicích v průměru prodávala za zhruba 37,40 Kč/l a benzin Natural 95 za 39,40 Kč/l. V případě nafty to byla nejvyšší hodnota od letošního ledna a v případě benzinu Natural 95 dokonce od listopadu loňského roku,“ komentovala Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Letos už zdražování výrazně nezpomalí. Kvůli koruně i úspornému tarifu

Růst cenové hladiny podpořily kromě drahých pohonných hmot i výdaje na bydlení. Meziročně stoupla ceny elektřiny o 23,1 procenta, zemního plynu o 34,5 procenta a tepla o 37,3 procenta. Za stoupáním cen stály také zájezdy, které meziročně podražily o čtrnáct procent.

Zpomalení meziročního cenového růstu pak podle statistického úřadu nastalo ve většině oddílů spotřebního koše. Ceny masa vzrostly o 2,7 procenta, zatímco o měsíc dříve stouply o 3,2 procenta meziročně. Velký rozdíl byl například u ceny vajec, která meziročně zdražila o 16,9 procenta v srpnu a o 28,2 procenta o měsíc dřív. Naopak mouka v meziročním srovnání zlevnila meziročně o čtrnáct procent, v červenci statistici zaznamenali pokles o 9,2 procenta. (at)

Zdroj: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/indexy-spotrebitelskych-cen-inflace-srpen-2023