LAMA energy: Změna dodavatele dokáže významně ulevit rodinnému rozpočtu. (Ilustrační foto).

Změna dodavatele dokáže významně ulevit rodinnému rozpočtu. Uvedla to společnost LAMA energy ve své vyjádření.
Podle firmy mezi českými domácnostmi stále ještě panuje mýtus, že změna dodavatele energií je administrativně i časově natolik složitý úkon, že se ani nevyplatí ho pro pár ušetřených korun řešit.

Realita je přitom taková, že setrváváním u drahého dodavatele zákazníci zbytečně připravují rodinný rozpočet řádově o tisíce korun ročně.

„Kdyby každý věděl, jak jednoduchý úkon to je, byl by energetický trh v mnohem větším pohybu,“ uvedla LAMA energy.

Trh s energiemi je sice už od roku 2006 liberalizovaný a odběratelé si mohou svobodně volit z konkurenčních nabídek, ale této možnosti využívá malé procento lidí.

Svou roli v tom sehrála loňská a částečně i letošní energetická krize, která ceny za elektřinu a plyn vyhnala do extrému a domácnosti si zvykly platit vysoké částky a ještě byly rády, že po krachu nestabilních dodavatelů mají vůbec nějakého dodavatele.

Nejdůležitější je rozhodnout se

Není důvod pasivně se smiřovat s částkami na faktuře a drahé tarify brát jako nezměnitelnou realitu. Díky liberalizaci trhu s elektřinou máme možnost zvolit si dodavatele energie.

Svobodná volba je totiž jedním ze základních atributů volného trhu a tato změna je podle zákona zadarmo. Prostřednictvím výběru co nejvhodnějšího dodavatele tak máme šanci získat i výhodnější tarify. Samotná změna je série administrativních procesů, kterou můžete mít navíc bez práce a starostí. Drtivou většinu potřebných úkonů totiž za zákazníky udělá obchodník, konstatovala společnost.



Důležité je podle ní počítat s danou výpovědní lhůtou současnému dodavateli.

„Pokud bychom ji nedodrželi, nevyhnul by se nám sankční poplatek. Doba potřebná k provedení změny dodavatele se odvíjí od délky výpovědní lhůty dané smlouvou.“

V případě smluv na dobu neurčitou je obvyklá tříměsíční výpovědní lhůta, během níž lze bez problémů vyřídit vše potřebné, např. podepsat nové smlouvy, doložit potřebné dokumenty atd. Výjimkou však není ani výpovědní lhůta až šest měsíců. Pokud si nejste jistí, zda se změna vyplatí i vám a kolik by činila případná úspora, můžete využít online energetické kalkulačky nebo se poradit v zákaznických centrech na straně dodavatelů.

Lokální dodavatel se stabilním zázemím

LAMA energy je tradiční a spolehlivý dodavatel elektřiny a zemního plynu, který působí na českém trhu již od jeho vzniku 1. dubna 2007, kdy došlo k liberalizaci odvětví.

Na rozdíl od jiných společností LAMA energy garantuje domácnostem vždy levnější cenu plynu a elektřiny než dominantní dodavatelé v regionu. Tato cena je dlouhodobě udržitelná díky vlastní těžbě plynu na jižní Moravě a výhodným nákupům na energetické burze.

Přechod k novému dodavateli je v tomto případě bezstarostný a snadný. Stačí vyplnit jednoduchý formulář na webu a zanechat na sebe telefonní číslo nebo e-mail, informovala firma s tím, že se zájemcům ozve odborně proškolený personál a probere s nimi kde by mohli ušetřit a jak velká by zhruba byla jejich úspora.

Pokud například žije v bytě a využívá elektřinu na svícení, vaření či topení a zemní plyn na ohřev vody nebo vytápění menší plochy, může za dva roky ušetřit i více ne 13 000 Kč. (sfr)