Česká vláda schválila zvýšení starobních, invalidních i pozůstalostních penzí od ledna příštího roku o 360 korun. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Česká vláda schválila zvýšení starobních, invalidních i pozůstalostních penzí od ledna příštího roku o 360 korun. Díky tomu se průměrná výše starobního důchodu v ČR dostane na 20 635 korun.

Starobní penze v Česku pobírá 2,36 milionu lidí. Invalidní a pozůstalostní důchody dostává dalších 479 tisíc lidí.

Průměrný starobní důchod dosahoval na konci června letošního roku 20 233 korun.

„Zvýšení pokryje nápor cenového růstu. Reálná hodnota důchodu vzroste o 0,9 procenta,“ uvedl již dříve ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Penze v ČR se skládá ze solidární pevné části a ze zásluhového procentního dílu podle odpracovaných let, výše odvodů z výdělku a počtu dětí.

Přidávaná částka se rozpočítá tak, aby pevný díl odpovídal deseti procentům průměrné mzdy. Letos je to 4040 korun, po lednovém přidání to bude 4400 korun.

Po červnové valorizaci penzí je 78 procent důchodů v Česku vyšší, než 18 tisíc korun.

O navýšení penzí od příštího roku rozhoduje vláda vždy během září.

Prezident Pavel podepsal 1. září novelu, která zpomaluje valorizace a namísto stávající poloviny odráží pouze třetinu růstu reálných mezd.

Novela navzdory původním vládním předpokladům začne platit až od října. Výpočet důchodů to však neovlivní, jelikož reálné mzdy v ČR kvůli vysoké inflaci klesají.

Ve druhém čtvrtletí dosáhla průměrná mzda v ČR částky 43 193 korun, přičemž reálně došlo k jejímu reálnému poklesu o 3,1 procenta.

Penzijní novelu bude zřejmě posuzovat Ústavní soud, na který se hodlá obrátit hnutí ANO. (sfr)