Téměř 60 procent Čechů podporuje progresivní zdanění lidí s vysokými příjmy. (Ilustrační foto)

Progresivní zdanění příjmů, kdy by lidé vydělávající vyšší částky odváděli vyšší procenta, podporuje 6 z 10 Čechů (59 procent). Většina lidí také nepovažuje stávající rozložení daní za spravedlivé, ale přiznávají, že daňovému systému nerozumí. Vyplynulo to z šetření CVVM.

,,U české veřejnosti převládá postoj představující podporu více či méně progresivního zdaňování osobních příjmů. Celkem 59 procent dotázaných soudí, že by procento odvedené na daních u lidí s vysokými příjmy mělo být vyšší než u lidí s nízkými příjmy, přibližně pětina (21 procent) dokonce uvedla, že by mělo být ‚mnohem vyšší‘,“ zjistil průzkum.

Zdanění stejnou sazbou bez ohledu na výši příjmů preferovalo 32 procent dotázaných a tři procenta by byla za nižší zdanění vysoce příjmových skupin.
43 procent lidí považuje stávající zdanění osob s vysokými příjmy za nízké. Vysoké je podle 18 procent dotázaných a 30 procent lidí je vnímá jako přiměřené.

Výsledky průzkumu u lidí s průměrnými příjmy je odlišný. Podle 51 procent dotázaných je stávající míra zdanění přiměřená. Za vysokou ji označilo 39 procent lidí a dvě procenta ji považují za nízkou.

Zdanění osob s nízkými příjmy je podle 59 procent lidí vysoké. Necelá třetina (31 procent) je má za adekvátní a dvě procenta za nízké.

V Česku je v současné době daň z příjmu ve výši 15 procent základu daně do 48násobku průměrné mzdy, příjem nad tento násobek se daní 23 procenty.

Daňovou progresi aktuálně podporuje méně lidí, než tomu bylo před 15 či 20 lety. Častěji preferují vyšší zdanění lidí s vysokými příjmy starší lidé, ti, kteří vnímají svou ekonomickou situaci jako špatnou, a také levicově smýšlející voliči.

Daňový systém chápe pouze 38 procent dotázaných, zatímco 57 procent mu nerozumí. (at)