Maloobchodní tržby v ČR klesly v červenci o 1,8 procenta. Pokles tržeb trvá už 15 měsíců v řadě. (Ilustrační foto).

Maloobchodní tržby v ČR klesly v červenci meziročně o 1,8 procenta. Meziroční pokles ale zpomalil z červnových čtyř procent. Meziměsíčně tržby stouply o 0,1 procenta. Meziroční pokles tržeb v Česku pokračuje už 15 měsíců za sebou.

Informace zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Tržby v maloobchodu smižovaly v červenci zejména tržby z prodeje potravin, které klesly oproti loňskému červenci o 4,2 procenta. Za nepotravinářské zboží se snížily o 3,6 procenta.

Rostly tržby prodejců pohonných hmot, a to o 13,7 procenta. Tržby rostly také internetovým a zásilkovým obchodům, a to poprvé po roce a půl.

„Meziroční pokles maloobchodních tržeb po očištění o cenové vlivy pokračoval již patnáctý měsíc v řadě. Tempo poklesu se v červenci oproti předchozím měsícům snížilo,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ Jana Gotvaldová.

Maloobchodní statistika nezahrnuje prodej a opravy motorových vozidel, které eviduje statistický úřad zvlášť. (sfr)


CELÝ TEXT ZPRÁVY ČSÚ

Maloobchod – červenec 2023

Meziroční pokles maloobchodních tržeb zpomalil

07.09.2023

Meziročně se tržby v maloobchodě v červenci snížily reálně o 1,8 %, meziměsíčně vzrostly o 0,1 %. Tržby za prodej a opravy motorových vozidel vzrostly meziročně o 4,9 % a meziměsíčně o 1,1 %.

Meziměsíčně se tržby v maloobchodě kromě motorových vozidel1) zvýšily v červenci reálně o 0,1 %, přičemž za nepotravinářské zboží vzrostly o 0,3 %, za potraviny stagnovaly a za pohonné hmoty klesly o 0,8 %.

Meziročně se maloobchodní tržby v červenci snížily reálně o 1,8 %, v tom za potraviny klesly o 4,2 % a za nepotravinářské zboží o 3,6 %, naopak za pohonné hmoty vzrostly o 13,7 %.

„Meziroční pokles maloobchodních tržeb po očištění o cenové vlivy pokračoval již patnáctý měsíc v řadě. Tempo poklesu se v červenci oproti předchozím měsícům snížilo. Tržby klesly za potraviny a nepotravinářské zboží, naopak za pohonné hmoty vzrostly. K růstu tržeb se vrátily po osmnácti měsících internetové a zásilkové obchody,“ říká Jana Gotvaldová, vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ.

Tržby ve specializovaných prodejnách s výrobky pro domácnost meziročně klesly o 9,7 %, s oděvy a obuví o 6,2 %, s počítačovým a komunikačním zařízením o 5,4 %, s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci o 0,7 % a s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím o 0,4 %. Naopak tržby rostly v prodejnách s kosmetickými a toaletními výrobky o 7,6 %. Tržby z prodeje potravin v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin se snížily o 4,5 %, naopak ve specializovaných prodejnách potravin se zvýšily o 0,5 %. V nespecializovaných prodejnách s převahou nepotravinářského zboží se tržby zvýšily o 5,0 %. Internetovým a zásilkovým obchodům2) tržby vzrostly o 2,0 %.

Tržby za prodej a opravy motorových vozidel3) reálně meziměsíčně vzrostly o 1,1 %. Meziročně se tržby zvýšily o 4,9 %, v tom za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) vzrostly o 6,0 % a za opravy motorových vozidel o 1,1 %.