polská armáda Polsko

Polsko chce v roce 2024 investovat do obrany více než 4 procenta svého HDP. (Ilustrační foto)

Polsko plánuje v roce 2024 vydat na obranu více než 4 procenta svého hrubého domácího produktu (HDP) v reakci na probíhající ruskou invazi na Ukrajinu. Oznámil to polský prezident Andrzej Duda.

V příštím roce Polsko vydá na obranu 137 miliard zlotých (33 miliard dolarů). To je více než čtyři procenta polského HDP. Polský prezident označil za prioritu svobodu, suverénnost a bezpečnost země, neboť nebezpečí se skrývá přímo za východní hranicí.

Varšava se zavázala, že v letošním roce vynaloží na obranu čtyři procenta HDP. Zveřejněné navýšení na příští rok představuje ještě větší nárůst proti letošnímu plánu, a také i oproti závazku členských států NATO, což je vydávat na obranu 2 procenta HDP.

ČR uzákonila závazek, že od roku 2024 bude ve státním rozpočtu vydávat na obranu každoročně částku ve výši 2 procent hrubého domácího produktu (HDP). Jedná se o podstatné zvýšení, neboť dosud tyto výdaje na obranu dosahovaly zhruba 1,5 % HDP. Oproti letošním výdajům na obranu představuje v příštím roce nárůst o 35,2 mld. Kč.

Ministerstvo financí ČR ve zprávě k návrhu rozpočtu ČR na příští rok uvedlo, že do návrhu státního rozpočtu na rok 2024 je plně promítnut závazek české vlády vyhradit na výdaje na obranu České republiky v příštím roce částku odpovídající 2 % HDP (162,8 mld. Kč). Tyto výdaje nejsou rozpočtovány pouze v kapitole Ministerstva obrany, ale jsou zohledněny i v kapitolách dalších rezortů, jako například Ministerstva dopravy, Správy státních hmotných rezerv nebo Národního bezpečnostního úřadu. (at)