Důchody v Česku od ledna stoupnou o 360 Kč. Reálná hodnota nestoupne ani o procento.

Průměrný důchod v České republice dosáhne od 1. ledna částky 20 693 korun, jeho základní výměra stoupne každému důchodci o 360 korun. O tuto sumu se zvýší všechny důchody v Česku. Informoval o tom ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Částka odpovídá dřívějšímu odhadu ministerstva, které s jeho potvrzením čekalo na údaje statistického úřadu o mzdách za druhé čtvrtletí.

Státní rozpočet ČR vyjdou valorizace důchodů na 12,3 miliardy korun.

Reálná hodnota důchodů vzroste podle MPSV o 0,9 procenta. Jurečka uvedl, že po červnové valorizaci je 78 procent důchodů nad 18 000 korun.

„Je vidět, že důchody dobře pokrývají cenový růst. Ten budou pokrývat důchody i po platnosti změn v důchodové reformě,“ konstatoval Jurečka.

S tím, že výchovné všem důchodcům, kterým už bylo přiznáno, zůstane jako trvalá součást důchodů.

Důchody budou k prvnímu lednu příštího roku valorizovány plně o inflaci a polovinu růstu reálných mezd. Vláda přitom navrhovala, aby už od ledna důchody rostly podle nových pravidel – tedy o inflaci a třetinu růstu reálných mezd. Součástí tohoto návrhu je také zpřísnění pravidel pro odchod do předčasného důchodu.

Vzhledem k tomu, že prezident Petr Pavel podepsal novelu zákona později, než vláda očekávala, nevstoupila novela v platnost podle původního vládního plánu, tedy k 1. září 2023.

Lednová valorizace (v roce 2024) důchodů proto proběhne ještě podle starých (tj. platných před schválením vládní novely) pravidel.

Na výpočet penze to ale žádný vliv mít nebude. Reálné mzdy totiž v poslední době nerostou, takže do výpočtu řádné valorizace nevstupuje. Do ní se započte pouze inflace.

Prezidentův pozdější podpis však bude mít vliv na pravidla pro předčasné důchody. Lidé získají více času na to, aby si o předčasný důchod zažádali.

Stále platí mírnější podmínky a vyšší důchodová částka. Do důchodů přiznaných letos se totiž žadatelům započítá také mimořádná valorizace z června letošního roku, která reagovala na rychlou inflaci.

Do předčasného důchodu by kvůli odkladu platnosti zákona až na 1. října 2023 mohlo odejít až deset tisíc lidí. Státní rozpočet by to podle odhadu ministra práce mělo vyjít až na čtyři miliardy korun.

Nová pravidla pro valorizaci budou platit až od ledna 2025.

Starobní penze, které představují největší položku důchodového systému, pobírá 2,36 milionu lidí, bezmála půl milionu osob pak čerpá invalidní a pozůstalostní penze a desítky tisíc mají nárok na penze vyplácené ministerstvy obrany, vnitra a spravedlnosti. (sfr)