K hackerským útokům na české banky se přihlásili proruští aktivisté, mimo provoz bylo elektronické bankovnictví. (Ilustrační foto)

Pět velkých českých bank se potýká s výpadky svých internetových služeb. Problémy ohlásila hlásí Komerční banka, Česká spořitelna, ČSOB, Air Bank a Fio banka. S podobnými problémy se již dříve řada polských bank a úřadů, které se staly cílem proruské hackerské skupiny NoName057(16). Ta se nyní přihlásila i k útokům v Česku. 

Komerční banka, Air Bank, Fio Banka, ČSOB a Česká spořitelna hlásily technické problémy s fungováním webových stránek a přihlašováním do internetového či mobilního bankovnictví. Většina z nich problémy už vyřešila. Podle Fio Banky se mělo jednat o kybernetický útok, peníze a citlivá data klientů jsou v bezpečí.

Na webu Komerční banky stálo oznámení, že jsou stránky mimo provoz. Bance už se ale podařilo obnovit přístup do internetového bankovnictví, kam se klienti nemohli dopoledne přihlásit. Potíže měla také Air Bank. Její webové stránky fungovaly, ale do bankovnictví se klienti nějaký čas nedostali. Problém už banka vyřešila.

Informace o výpadku služeb včetně webu svým klientům vyslala také Fio Banka, ale již kolem 12:00 pak oznámila, že problémy vyřešila.

A technické potíže přiznala i ČSOB, jejíž webové stránky byly nějaký čas rovněž nedostupné. Mimo provoz je ale stále přihlašování do internetového bankovnictví, mobilní aplikace zůstává funkční.

Útoky na tuzemské banky potvrdil také Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost. „Jedná se o DDoS útoky, které ovlivňují dostupnost některých systémů těchto institucí. S napadenými subjekty spolupracujeme a poskytujeme jim maximální možnou součinnost při řešení dané situace,“ komentoval úřad.

Také Česká spořitelna upřesnila, že u nich technické potíže trvaly jen několik desítek minut.

Fio banka uvedla, že čelila útoku na svůj web i online bankovnictví. Klienti české Fio banky se nedostali na webové stránky banky ani do internetového nebo mobilního bankovnictví, ale jejich peníze ani citlivé informace však ohroženy nebyly. V době výpadku bylo možné využít síť poboček, která fungovala bez omezení. (at)