Zemědělci letos získají mimořádnou pomoc 240 milionů korun, 80 milionů jde ze státní kasy. (Ilustrační foto)

Čeští zemědělci letos dostanou 240 milionů korun mimořádné pomoci. Stát k 160 milionům korun z peněz Evropské unie přidá spolufinancování v padesátiprocentní míře, tzn. 80 milionů korun půjde ze státního rozpočtu. Zmínil v Českých Budějovicích ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Peníze by se měly rozdělit mezi pěstitele ovoce, zeleniny, chmele a chovatele dojného skotu.

Výborný upozornil, že se na kofinancování ze státního rozpočtu domluvil s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS). Na dojný skot by podle něj z pomoci mělo jít 80 milionů, které k penězům Evropské unie vláda přidá ze státního rozpočtu. Mělo by se jednat o kompenzaci za zrušení dotačních programů pro chov skotu na maso a chov dojnic.

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) již dříve uvedl, že kvůli nedostatku financí se ruší dotační programy ze státního rozpočtu, které směřovaly na chov dojnic a skotu bez produkce mléka. Podle ministerstva se mělo jednat o úsporu asi 310 milionů korun.

Ministerstvo zrušení dotací zdůvodnilo tak, že v roce 2022 měl podle odhadu Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) sektor produkce mléka výborné hospodářské výsledky a za období mezi lety 2017 až 2022 měl kumulovaný zisk 4,8 miliardy korun. (at)