Premiér Fiala vyzval Babiše, aby jeho firmy zlevnily potraviny a zmírnily drahotu v Česku.

Premiér Petr Fiala (ODS) nepřímo vyzval šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, aby jeho firmy zlevnily potraviny a zmírnily tím drahotu v Česku. Fiala (ODS) to uvedl v Českých Budějovicích v rámci výstavy Země živitelka po jednání se zástupci Potravinářské komory.

Předseda vlády ČR Fiala podotkl, že pokud by Andrej Babiš opravdu chtěl lidem zlevnit potraviny, tak by to mohl ve svých potravinářských koncernech udělat.

„Vláda nevytváří ceny, a je to tak dobře, ale naší povinností je mluvit se všemi a vytvářet přiměřený nátlak na to, aby existovala rovnováha mezi ziskem, marží a výslednou cenou,“ konstatoval Fiala.

Spolu s ministrem zemědělství Markem Výborným opakovaně naznačoval, že když nepomohou jednání, nastoupí časté kontroly finančních úřadů.

Fiala: „Firmám jsme pomohli a já teď očekávám, že se to projeví i na tom, že ceny potravin budou nižší.“

Fiala k tomu dále na sociálních sítí uvedl, že je potřeba, aby si lidé mohli koupit kvalitní potraviny za přijatelnou cenu.

A upřesnil, že představitele Potravinářské komory „upozornil na to, že některé potravinářské a zemědělské firmy, které loni se začátkem energetické krize mluvily o krizi, krachu a vysokých nákladech a žádaly vládní pomoc, nyní vykazují za loňský rok rekordní zisky“.



„Firmám jsme pomohli a já teď očekávám, že se to projeví i na tom, že ceny potravin budou nižší,“ konstatoval Fiala.

Fiala připustil, že vláda neurčuje cenu chleba a dalších potravin. Ale deklaroval, že hodlá tlačit nejen jednáními s výrobci a obchodními řetězci, ale i případnými kontrolami berňáku, proti vysokým cenám potravin v Česku, respektive proti neúměrným ziskům v potravinářství.

„Specializovaný finanční úřad bude kontrolovat tam, kde bude podezření, že marže jsou nepřiměřené,“ upřesnil Fiala.

Fiala ale v této souvislosti nadhodil, že některé velké potravinářské společnosti u nás dosáhly mimořádně vysokých nárůstů zisků v meziročním srovnání v řádu o 120 či 70 procent.

Ve zjevné narážce na šéfa opozičního hnutí ANO a konečného vlastníka koncernu Agrofert, Andreje Babiše, premiér Fiala řekl, že mu do jisté míry připadá „nevkusné, až směšné, i když směšné to vůbec není, když majitel takovýchto firem, dosahujících enormních zisků, vyčítá vládě, že nic nedělá s cenami potravin“.

„On by mohl jediným rozhodnutím ve svých koncernech dosáhnout toho, že lidé budou mít potraviny levnější,“ prohlásil Fiala.

Fiala také poukázal na to, že vláda navrhla u potravin snížit DPH z patnácti na dvanáct procent, což podle premiéra musí vést ke snížení cen potravin. (sfr)