Nafta už v srpnu zdražila v ČR o 4 koruny. V minulém týdnu její cena stoupla o 33 haléřů. (Ilustrační foto).

Nafta už v srpnu zdražila v ČR o 4 koruny. V minulém týdnu cena nafty stoupla v průměru o 33 haléřů, když litr nyní průměrně stojí 37,79 koruny. Průměrná cena benzinu se v minulém týdnu zvýšila o 11 haléřů na 39,53 koruny za litr.

Vyplynulo to z údajů CCS.

Růst ceny nafty byl zaviněn především zvýšením spotřební daně na naftu o 1,50 koruny začátkem srpna. V porovnání s prvním srpnem je cena nafty téměř o čtyři koruny vyšší. Na začátku měsíce průměrná cena nafty dosahovala 33,95 koruny za litr.

Spotřební daň na naftu se od srpna vrátila na úroveň platnou do června loňského roku, kdy byla snížena kvůli vyšším cenám paliv a s cílem podpořit zejména dopravce.

Během srpna už nafta v Česku zdražila o 4,55 koruny na litr, když benzín za stejnou dobu podražil o 1,64 koruny na litr.

Nejlevnější paliva v Česku jsou nyní v Jihočeském kraji, kde průměrná cena benzinu činí 39,04 koruny za litr. Nafta tam stojí v průměru 37,36 koruny za litr.

Nejdražší jsou v současnosti paliva v Praze. Litr benzinu zde stojí průměrně 40,49 koruny a nafta se prodává v průměru za 38,81 koruny za litr.

Benzin je nyní o 82 haléřů na litru levnější než před rokem, zatímco cena nafty se proti situaci před rokem zvýšila o 4,69 koruny na litr. (sfr)