Nafta i benzín v ČR citelně zdražily. Nafta o více než 2 koruny, benzín o více než korunu. (Ilustrační foto).

Nafta i benzín v Česku za poslední týden citelně zdražily. Nafta zdražila o více než 2 koruny, benzín o více než korunu. Průměrná cena benzinu stoupla o korunu a 13 haléřů na 38,65 koruny za litr. Nafta zdražila o dvě koruny a 18 haléřů na průměrných 34,92 koruny za litr.

Cena benzínu je nejvyšší za posledních skoro osm měsíců. Nafta je nejdražší od konce letošního března.

Vyplynulo to z údajů společnosti CCS.

Ke zdražení nafty zásadně přispělo zvýšení spotřební daně v ČR od 1. srpna. Sazbu daně z jednoho litru nafty navýšila vláda za podpory poslanců počínaje 1. srpnem o 1,50 Kč na 9,95 Kč, tedy na úroveň před jejím loňským snížením.

Nejlevnější benzin nyní tankují řidiči v Ústeckém kraji, kde litr stojí v průměru 38,15 koruny. Nafta je nejlevnější v Královéhradeckém kraji, kde litr vyjde průměrně na 34,33 koruny.

Nejdražší paliva prodávají pumpy v Praze. Litr naturalu stojí v hlavním městě průměrně 39,78 koruny. Nafta se v Praze prodává za 36,43 koruny.

Průměrná cena nafty v Česku po většinu letošního roku klesala. Svého minima dosáhla na konci května, kdy se pohybovala kolem 31 korun. Od té doby zdražuje, přičemž v posledním červencovém týdnu růst cen zrychlil.

V úterý 1. srpna stoupla průměrná cena dieselu v mezidenním srovnání o 71 haléřů a následně ve středu téměř o korunu.

Benzín počátkem roku nejprve podstatně zdražil, když v únoru stál téměř 38 korun. Pak začal mírně zlevňovat, ale v dubnu přechodně zdražil až na 37,90 Kč za litr.

Následně sice benzín zlevnil, ale od konce května ceny rostou nebo stagnují.

I tak jsou ale nyní ceny paliv znatelně nižší než před rokem. Benzin byl počátkem loňského srpna zhruba o 5,90 koruny dražší. Nafta tehdy stála o více než 10korun na litr více, než v současnosti.

Do poloviny srpna lze dle ekonomů očekávat, že diesel ještě podraží o 2 až 3 koruny. (sfr)