MND letos již podruhé zlevňují základní ceny plynu a elektřiny. (Ilustrační foto).

Moravské naftové doly (MND) snížily od 1. srpna letos již podruhé obchodní ceny energií za megawatthodinu (MWh) u základních ceníků. Plyn tak oproti začátku roku firma zlevnila o 38 procent a elektřinu o 45 %.

MND uvedla, že situace na energetickém trhu se od začátku roku stabilizuje a ceny energií klesají.

Společnost MND proto 1. 8. 2023 znovu snižuje obchodní cenu v základním ceníku.

U základních ceníků „Plyn z první ruky“ se cena za MWh sníží o 876 Kč s DPH, tedy o 25 %, na úroveň 2 572 Kč/MWh včetně DPH a 6% prémie za věrnost.

Zákazníkům, kteří mají sjednaný základní ceník „Proud“, se cena za MWh v nejčastější distribuční sazbě D02d sníží o 1 442 Kč s DPH, tedy o 20 %, a to na úroveň 5 685 Kč/MWh včetně DPH.

V letošním roce tak MND základní cenu plynu snížily již celkem o 38 % a elektřiny o 45 %.

„Letos již druhým snížením cen základních ceníků reflektujeme postupné snižování velkoobchodních cen energií. Pro zákazníky se snažíme udržet ceny výhodné dlouhodobě, a tak lze předpokládat, že pokud situace potrvá, naše aktuální snížení cen nebude letos snížením posledním,“ uvedl Jan Sýkora, ředitel marketingu společnosti MND Energie.

Společnost MND si v květnu nechala zpracovat výzkum od agentury Kantar, který proběhl na vzorku jendoho tisíce respondentů. Z něj mimo jiné vyplynulo, že snížení cen energií vnímají zákazníci až tehdy, když se jim promítne do záloh.

MND proto průběžně snížení cen do záloh zákazníků promítla. Zákanzíci si mohou optimální nastavení záloh hlídat na portálu Moje MND. (sfr)