EU vytváří miliardových fond na zbraně pro Ukrajinu pro další 4 roky. (Ilustrační foto)

Evropská unie plánuje podstatně navýšit fond, jehož prostřednictvím členské země financují zbraně pro Ukrajinu, která od konce loňského února čelí ruské agresi. Řekl to šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Mělo by jít o další miliardy eur. 

Zprávu zveřejnil server Politico, odvolává se na své zdroje a uvádí, že by mělo jít o 20 miliard eur. Peníze by měly sloužit po příštích čtyř let, shoda členských států unie se bude hledat na podzim.

Dle Borrella musí Brusel v podpoře napadené země pokračovat, protože ruské útoky v posledních dnech jsou důkazem toho, že Moskva o ukončení konfliktu neusiluje.

„Vyžaduje to od nás jasnou reakci. A ta může být kromě rétoriky jen jediná, poskytnout nové zbraně,“ upozornil šéf diplomacie.

Borrell již hovořil o navýšení částky na červnovém summitu. Unie dosud uvolnila z Evropského mírového nástroje (EPF) více než pět miliard eur, ty zamířily do členských zemí jako náhrada za zbraně poskytnuté Ukrajině.

Prostředky jsou určeny také ke společným nákupům munice.

Konkrétní částka ještě oficiálně nezazněla, ale hovoří se o čtyřnásobku dosavadní sumy. Maďarsko do této chvíle nekývlo na uvolnění další z řady půlmiliardových plateb z EPF. Hledání shody v rámci sedmadvacítky ale nebude jednoduché, očekává se komplikovaná diskuze.(at)