Zákazníkům ČEZ se vyhne hrozba ceny nad vládním stropem. Získají výhodnější tarif. (Ilustrační foto - redakční koláž).

Zákazníkům ČEZ se vyhne hrozba ceny elektřiny nad vládním stropem. Získají výhodnější tarif. ČEZ Prodej přichází s řešením pro zákazníky s drahými fixacemi. Domácnosti díky tomu příští rok ušetří na elektřině 8 000 korun.

Zákaznílům firmy ČEZ Prodej s dlouhodobými smlouvami zafixovanými v loňském roce nad vládními cenovými stropy ani s plánovaným ukončením stropů letos 31. prosince nehrozí následné prudké zvýšení cen.

ČEZ Prodej jim jako první dodavatel na trhu bez jakýchkoliv sankcí nabídne možnost přestoupit na aktuální fixovaný produkt s klesající cenou. Nikdo z těchto zákazníků tak nebude muset od 1. ledna 2024 platit cenu nad stropy.

Informoval o tom mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

Domácnosti díky tomuto kroku v průměru ušetří na elektřině 8 000 korun ročně včetně DPH. U těch zákazníků, kteří mají fixaci u plynu a plynem topí v domě, může být roční úspora v průměru 27 000 korun. Klienti nemusejí kvůli této nabídce nikam volat ani chodit na pobočky, ČEZ Prodej všechny z nich v následujících týdnech kontaktuje.

Zákazníci, kteří se v loňském roce zafixovali na tehdejších vysokých cenách, se po skončení vládních cenových stropů k 31. prosinci 2023 už nemusejí obávat prudkého zvýšení cen. ČEZ Prodej jako první dodavatel v Česku postupně všechny tyto zákazníky osloví s nabídkou řešení: bez jakýchkoliv sankcí mohou přejít na nový schodový produkt s postupně klesající cenou.

Nikdo z těchto zákazníků tak nemusí od Nového roku platit cenu nad stropy.

„ČEZ Prodej přestal víceleté fixace zákazníkům nabízet již v létě loňského roku, když ceny energií vystoupaly do rekordních výšek. Důvodem bylo právě to, že jsme nechtěli zákazníky zamykat do dlouhých smluv s vysokými cenami,“ uvedl generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec.

Zhruba 160 000 zákazníků ČEZ si však tyto fixace u elektřiny a plynu zvolilo a od 1. ledna příštího roku by je čekalo výrazné zvýšení ceny.

„Jsme rádi, že se nám pro tyto klienty podařilo najít řešení. Nabídneme jim možnost přejít na aktuální fixovaný produkt s klesající cenou. Nikdo z našich zákazníků tak nebude muset platit v příštím roce ceny nad stropy.“

„Všechny postupně budeme v následujících týdnech kontaktovat, zákazníci nemusejí nikam chodit ani volat, budeme se jim ozývat opakovaně, abychom pomohli skutečně všem,“ upřesnil Kadlec.

Domácnost díky tomuto kroku v průměru ušetří 8000 korun ročně na platbách za elektřinu. U těch zákazníků, kteří mají fixaci u plynu a plynem topí, může být roční úspora 27 000 korun.

Zákazníky, kterých se nabídka týká, začíná ČEZ Prodej postupně kontaktovat právě v těchto dnech, prostřednictvím e-mailů, SMS zpráv nebo telefonicky. Oslovování bude probíhat v několika vlnách až do konce letošního roku.

Zákazníkům, kteří nabídku nebudou chtít využít, zůstanou smlouvy beze změny.

Strop stanovený vládou činí u elektřiny 5 korun za kilowatthodinu (kWh) bez DPH. U plynu je to 2,5 koruny za kWh bez daně. Žádná domácnost v Česku neplatí nyní víc než tyto částky.

Dodavatelé nicméně ve svých cenících uvádějí i tržní ceny a rozdíl jim pro tento rok kompenzuje stát.

ČEZ Prodej je největším dodavatelem energií v Česku. Má přes 2,7 milionu zákazníků odebírajících elektřinu a téměř 600 000 zákazníků odebírajících plyn. (sfr)