Babišův Agrofert loni zdvojnásobil svůj zisk na téměř 13 miliard korun. (Ilustrační foto)

Babišův holding Agrofert loni více než zdvojnásobil svůj zisk, a to z předloňských 5,78 miliardy korun na 12,97 miliardy korun. Holding operující v zemědělství, potravinářství či chemickém průmyslu zaznamenal i růst tržeb, které meziročně stouply o 33 procent na 245 miliard korun.

Agrofert to uvedl v tiskové zprávě.

Hlavní důvod výrazně zvýšeného zisku firma uvedla zlepšení hospodaření společností v segmentech chemie v zahraničí. Za růstem tržeb pak stálo zvýšení prodejních cen v chemickém segmentu koncernu, které zapříčinily významně zvýšené ceny vstupů.

„Agrofert se řadí k největším českým investorům na Slovensku a v Německu. Celkové tržby koncernu ze zahraničí tvoří více než polovinu jeho tržeb. Chemické továrny v zahraničí byly také hlavním tahounem růstu koncernu Agrofert v roce 2022. Celkově se loni zahraničí podílelo na provozním výsledku hospodaření Agrofertu z 56 procent,“ uvedl Zbyněk Průša, předseda představenstva společnosti.

Agrofert zároveň dodal, že letošní rok se nevyvíjí tak jako ten loňský a předběžné výsledky za první pololetí naznačují pokles, za kterým stojí nestabilita trhů kvůli válce na Ukrajině a vysoké ceny energií a vstupů, které se propíší i do výsledků za celý letošní rok.

„Na rozdíl od loňského roku již dochází na některých trzích k postupnému ochlazování poptávky, které vede k poklesu prodejních cen a prodaných objemů. Negativní vliv na letošní výsledek budou mít rovněž vysoké úrokové náklady a rostoucí osobní náklady způsobené vysokou inflací,“ uvedl Zbyněk Průša, předseda představenstva společnosti AGROFERT.

Do února 2017 vlastnil koncern někdejší ministr financí a bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), kvůli zákonu o střetu zájmů vložil své akcie do svěřenských fondů. Agrofert nyní zaměstnává přes 30 tisíc lidí, z toho 20 775 v Česku, a je tak největším českým privátním zaměstnavatelem. Holding sdružuje zhruba 200 firem v ČR i v zahraničí, patří například chemičky Precolor, Deza, Fatra, Synthesia, potravinářské společnosti Kostelecké uzeniny, Krahulík, Penam nebo například lesnická společnost Uniles. Vlastní kapitál koncernu dosahuje 105 miliard korun. (at)

Zdroj: https://www.agrofert.cz/akce-a-aktuality/koncernu-agrofert-vzrostly-loni-trzby-o-33