Francie schválila rekordní výdaje na zbrojení. Vzrostou o 40 procent. (Ilustrační foto).

Francouzští poslanci schválili rekordní výdaje na zbrojení, které vzrostou o 40 procent. V prvním čtení schválili rekordní armádní rozpočet. V letech 2024 až 2030 chtějí na modernizaci armády, včetně jaderných zbraní, vydat 413,3 miliard eur (9,8 bilionu korun).

To je o 40 procent více, než činil obranný rozpočet na předchozí plánovací období.

Vedle udržení odstrašující jaderné síly mají jít finanční prostředky na zlepšení podmínek vojáků a jejich výcvik, na inovace, nákup munice, kybernetickou bezpečnost nebo průzkum vesmíru.

Návrh také počítá s navýšením počtu rezervistů na 80 tisíc mužů do roku 2030. Letectvo díky těmto prostředkům bude pokračovat v přezbrojení na letouny Rafale, kterých chce mít 42.



Pro návrh hlasovali nejen poslanci z tábora podporujícího prezidenta Emmanuela Macrona, ale také republikáni. Záměr podpořilo 408 zákonodárců, proti jich bylo 87.

Zákon jde nyní do senátu, kde by měl hladce projít.

Nebývale jednotný postoj je v dobách sporů a prudkých potyček kvůli důchodové reformě velmi nevídaný jev, poznamenává Le Monde.

Výdaje budou stoupat postupně s tím, že nejvyšší bude rozpočet v roce 2030, kdy by mělo jít na armádu 69 miliard eur.

Laurent Jacobelli z opoziční krajně pravicové strany Národní sdružení (RN) poznamenává, že výdaje porostou nejprudčeji až po konci Macronova mandátu.

„Sklidí ovace, ale zaplatí to jejich nástupci,“ zdůraznil Jacobelli. (sfr)