Investice do architekta, který vše naplánuje pomocí návrhů interiérů, se vyplatí. (Ilustrační foto).

Majitelé nemovitostí se mnohdy vrhají do oprav bezhlavě a návrhy interiérů považují za zbytečné. Jenže bez plánu pak obvykle spláčou nad výdělkem. Za rekonstrukci utratí mnohem víc peněz a výsledkem jsou polovičatá technická řešení. O designu už nemůže být ani řeč. Prozkoumejte výhody spolupráce s architektem, který vás provede zařízením domácnosti od A do Z. 

Co jsou návrhy interiérů a jak vypadají

Lidé obvykle detailně plánují svatbu, přestože se jedná o jeden jediný den. Když pak ale dojde na realizaci bydlení, kde hodlají strávit celý život, nesmyslně šetří a zpravidla rezignují na profesionální návrhy interiérů. Tím si ale zadělávají na vážné problémy, které se s jejich domácností povlečou už napořád.

Návrhy interiérů obvykle vypadají jako fotografie, na nichž si můžete prohlédnout vaši budoucí koupelnu, kuchyni, obývák a ložnici, přestože zatím reálně neexistují. Ve spolupráci s architektem také snadno změníte barvu nábytku nebo podlahové krytiny, aby výsledný design odpovídal vašemu vkusu.

Kromě toho by studie měla zohlednit i vaše potřeby. Jiné bude mít mladý pár, který si chce pořídit děti a jiný životní styl bude vyznávat senior, který hůř chodí. Vše je nutné pečlivě naplánovat a přizpůsobit funkci zařízení konkrétnímu životnímu stylu.

Vedle toho obsahují návrhy interiérů i technické nápady zaměřené na úspory energií. Okna může architekt navrhnout například z trojskla a orientovat je na jih.

Pouštět se do generální rekonstrukce domácnosti bez plánu v podobě návrhu interiéru je zkrátka nerozum, který vás vyjde draho už během samotných úprav. Další extra výdaje, například ze větší spotřebu energie, vám pak budou větrat peněženku v průběhu následujících desetiletí.

Co potřebuje architekt, aby vám mohl udělat návrhy interiérů

Kupodivu po vás odborník, kterého pověříte návrhy interiérů, nebude chtít nic složitého. Máte-li půdorys bytu či domu, stačí mu ho poslat elektronicky a případně doplnit orientaci oken a dveří na světové strany. Pokud půdorys nemáte, tak si architekta prostě pozvěte k vám domů, ať si tam udělá náčrtek sám a vše si raději přesně zaměří.

Další věc, bez které se expert neobejde, jste vy a vaše představy, podle nichž je nutné vizualizaci interiéru vytvořit. Přestože tyto věci v rodině obvykle řeší muž, nezapomeňte k plánování přizvat i vaši ženu. Dejte jí prostor, aby si řekla, v jakých si přeje bydlet barvách.

Zároveň se bude moci vyjádřit ke skříním a celkovému uspořádání místností. Vy se postarejte o technikálie. Pak budete oba spokojeni a odpadnou vám hádky na téma zfušovaná domácnost.

Kolik stojí návrhy interiéru a proč díky nim ušetříte

Představte si, že celou renovaci či stavbu nemovitosti řídíte sám z pozice laika, který takovou práci dělá poprvé a dost možná i naposled v životě bez příslušného vzdělání a praxe. Vydáte-li se svépomocnou cestou bez prvotních návrhů interiérů, čeká vás minimálně rok plný stresu a bezesných nocí.

Přes sebelepší snahu některá řešení stejně nedomyslíte do konce a řemeslníci to za pochodu rozhodně neudělají. Výsledkem budou závady, za jejichž odstranění zbytečně utratíte peníze navíc. Kromě toho se oddálí dokončení rekonstrukce a tím pádem i vaše nastěhování.

Platíte-li jinde nájem, tak vám i tady naskočí extra náklady. Proto se vám vyplatí investice do architekta, který vše naplánuje pomocí návrhů interiérů. Jeho odměna bude přitom menší než celková výše extra výdajů, které si nechtěně způsobíte vlastní neznalostí. Díky prvotním vizualizacím také využijete prostor na maximum a bude se vám v něm i vaší rodině pohodlně bydlet.

Nyní už chápete finanční přínosy spolupráce s architektem, který vám v případě vašeho zájmu pomůže kromě návrhů interiérů i během stavebních a designérských prací. Může vyřídit projektovou dokumentaci, oběhat úřady a dozorovat stavaře. Pro každého investora je to užitečný člověk. Na svůj honorář si ve finále vždy vydělá tím, že vám ušetří (nečekané) náklady, minimalizuje závady a předejde nerozumným energetickým a technickým řešením. (kom)