Stěhování nemusí být stres. S využitím osvědčených rad a tipů může proběhnout hladce. (Ilustrační foto: pixabay.com).

Když se řekne stěhování, asi se vám vybaví stres, plno krabic, nepořádek nebo únava. Jak tomu předejít, aby stěhování proběhlo hladce a měli jste radost z nového domova?

Do čeho je nejlepší zabalit své věci?

Při stěhování je důležité mít správné balicí a obalové materiály, abyste mohli zabezpečit a chránit své věci. Každý většinou používá krabice na stěhování, díky kterým roztřídíte věci např. podle místností. Dále bublinková fólie je skvělým materiálem pro ochranu křehkých předmětů, jako jsou sklo, porcelán nebo elektronika. Obalováním věcí do bublinkové fólie je chráníte před nárazy a otřesy během přepravy a následným rozbitím (představte si, že si rozbijte svůj oblíbený hrneček nebo dekoraci).

Efektivní stěhování

Vytvořte si podrobný plán stěhování. Stanovte si termíny a deadliny pro jednotlivé kroky, včetně balení, přepravy, rozbalování a uspořádání v novém domě. Vytvořte si seznam věcí, které je třeba přemístit, a označte si krabice podle místnosti nebo obsahu. Že jste nad tím takhle nikdy nepřemýšleli? Tento postup vám usnadní a urychlí celkový proces balení.

Pokud máte objednaný stěhovací vůz, tak raději začněte balit věci s dostatečným předstihem. Vytvořte si systém, například balení věcí z jedné místnosti do stejné krabice. Označte každou krabici popisem jejího obsahu a příslušné místnosti, kam patří.

Stěhování jako příležitost k vyhození nepotřebných věcí

Využijte tuto příležitost k vyhození věcí, které nepoužíváte. Prvním krokem je zvážit, zda jsou všechny věci, které vlastníte, skutečně potřebné nebo užitečné. Často si člověk osvojí zvyk hromadit věci, které již nepoužívá, a stěhování poskytuje skvělou příležitost se zbavit toho, co vlastně nepotřebujete.

Před balením se podívejte na všechny své věci a zamyslete se nad tím, zda je opravdu budete potřebovat v novém prostoru. Zbytečné věci, které jste nevyužili roky, mohou být jednoduše prodány, darovány nebo recyklovány. Říká se tomu také minimalismus v bydlení a ten říká, že pokud danou věc jste rok neviděli a nepoužili, tak ji nepotřebujete.

A co kdyby stěhování nebyla nuda?

I když je stěhování práce (a to často velmi náročná), existuje spousta způsobů, jak si ho zpříjemnit a udělat z něj zábavnější proces. Při balení a přemisťování věcí si pusťte oblíbenou hudbu a udělejte si krátké taneční přestávky. To vám pomůže získat energii a uvolnit stres.

Vytvořte si různé výzvy nebo soutěže spojené se stěhováním. Například zkusit balit věci co nejrychleji, nebo zjistit, kdo dokáže přenést nejvíce krabic za určitý čas. Víme, že chcete mít stěhování z krku, co nejdříve, ale za zkoušku nic nedáte a třeba budete příjemně překvapeni, jak vám hudba může celý proces stěhování zpříjemnit. (kom)