Společnost CETIN uzavřela se skupinou KAPRAIN dohodu o akvizici operátora Nej.cz. (Ilustrační foto).

Společnost CETIN uzavřela s investiční skupinou KAPRAIN dohodu o koupi českého poskytovatele připojení Nej.cz. Pokud dojde ke schválení transakce Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže, CETIN získá do svého portfolia především vysokorychlostní optickou infrastrukturu, která je k dispozici pro půl milionu domácností v několika regionech Česka.

Nej.cz má v současné době téměř čtvrt milionu aktivních zákazníků (homes connected), kterým poskytuje zejména internetové připojení, televizní obsah (IPTV) a hlasové služby. V segmentu B2B rovněž provozuje tři datová centra a poskytuje streamovací služby. Kromě jiných televizních platforem provozuje Nej.cz také internetovou televizi Kuki.

Cena, komfort a rozsah služeb poskytovaných zákazníkům Nej.cz zůstávají zachovány. Poskytovatelem služeb připojení k internetu vůči koncovým zákazníkům zůstává společnost Nej.cz.

Do budoucna umožní napojení zákazníků Nej.cz na infrastrukturu CETINu další rozvoj a nové možnosti týkající se poskytovaných služeb. Na velkoobchodním modelu CETINu, tj. poskytování služeb dalším operátorům, se nic nemění.

„CETIN plně využije infrastrukturu Nej.cz a také know-how a schopnosti této společnosti k dalšímu ambicióznímu rozvoji telekomunikační infrastruktury,“ uvedl Juraj Šedivý, předseda představenstva společnosti CETIN.

„Z Nej.cz jsme vybudovali třetího největšího hráče na trhu především díky akvizicím těch nejzajímavějších telekomunikačních firem napříč celou republikou. V současné době už ale na tuzemském trhu nevidíme další výrazné akviziční příležitosti, a tedy ani prostor pro vlastní expanzi.“

„Dokončili jsme tak svůj investiční cyklus a společnost Nej.cz prodáváme v ten správný moment,“ vysvětlil zakladatel skupiny KAPRAIN Karel Pražák.

„V rámci pečlivého výběrového procesu, kterého se zúčastnilo několik desítek domácích i zahraničních investorů, podal CETIN nejlepší nabídku a zároveň se ukázal jako nejvhodnější partner pro další rozvoj infrastruktury a služeb, které Nej.cz svým klientům poskytuje,“ doplňuje Marcel Dostal, investiční ředitel skupiny KAPRAIN.

Transakčním poradcem při prodeji byl Deloitte Česká republika, právní servis na straně prodávajícího poskytla advokátní kancelář BBH a na straně kupujícího White & Case.

Obě strany se dohodly, že detaily dohody nebudou komentovat. Dokončení transakce je podmíněno schválením Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže.

Společnost CETIN vlastní, provozuje a modernizuje největší síť elektronických komunikací pokrývající 99,6 % populace České republiky.

Poskytuje infrastrukturní služby pevných a mobilních sítí, datové služby pro korporátní sítě a pronájem datových center a zajišťujeme mezinárodní hlasové služby, a to pro domácí i zahraniční poskytovatele. Je nezávislým velkoobchodním hráčem bez vazeb na konkrétního poskytovatele. Jeho filozofií je princip otevřeného přístupu k síti za férových podmínek pro všechny operátory.

Společnost CETIN je členem skupiny CETIN Group a skupiny PPF.

CETIN Group a její společnosti budují a provozují pevnou a mobilní telekomunikační infrastrukturu a komplexní služby konektivity. Společnost CETIN a. s. vznikla v České republice v roce 2015 po úspěšném strukturálním oddělení obchodní a infrastrukturní části společnosti O2 Czech Republic.

V roce 2020 prošli podobným strukturálním rozdělením tři operátoři pod značkou Telenor v Bulharsku, Maďarsku a Srbsku. CETIN Group se tak stala jedním z největších poskytovatelů telekomunikační infrastruktury a služeb konektivity ve střední a východní Evropě. CETIN Group je součástí mezinárodní investiční skupiny PPF. V roce 2022 získala 30% podíl ve skupině CETIN globální investiční společnost GIC se sídlem v Singapuru.

GIC je globální dlouhodobý investiční fond založený v roce 1981 za účelem správy singapurských devizových rezerv. Fond aktuálně investuje ve více než 40 zemích světa. GIC je minoritním akcionářem skupiny CETIN Group.

Skupina PPF působí ve 25 zemích a investuje do mnoha odvětví, včetně finančních služeb, telekomunikací, médií, biotechnologií, nemovitostí a strojírenství. Působnost skupiny PPF sahá od Evropy až po Severní Ameriku a celou Asii. Skupina vlastní aktiva v hodnotě 42 miliardy eur a celosvětově zaměstnává 78 000 lidí (k 31. 12. 2022).

KAPRAIN je investiční skupina založená v roce 2013 Karlem Pražákem. Soustředí se na čtyři základní oblasti: průmysl, nemovitosti, sport & zábava a finance.

Do průmyslové větve patří například společnosti Spolchemie a Rubena. Nemovitostní část tvoří zejména kancelářské budovy Harfa Business Center u pražské O2 areny, Pařížská 25, Oaks Prague či projekt Victoria Palace na Vítězném náměstí. Ve finanční oblasti se skupina KAPRAIN zabývá mimo jiné odkupem, správou a vymáháním pohledávek.

Provázanost firemní kultury skupiny se sportem napomáhá rychlému rozvoji aktivit v oblasti zábavy a sportu. Od roku 2019 je KAPRAIN vlastníkem nejtradičnějšího českého hokejového klubu HC Sparta Praha. V outletovém a zábavním centru POP Airport vybudoval světově unikátní Dinosauria Museum Prague a největší krytý zábavní park v Česku Majaland.

Nej.cz je poskytovatel pevného internetového připojení a televizního obsahu, který v uplynulých letech úspěšně konsolidoval nejvýznamnější nezávislé poskytovatele internetového připojení na českém trhu.

Na tuzemském telekomunikačním trhu v oblasti služeb pevného připojení si tak postupně vydobyla třetí místo s téměř 250 tisíci aktivních linek v půl milionu připojených domácnostech. Významnou konkurenční výhodou Nej.cz je převažující podíl optických sítí. Nej.cz mimo jiné také provozuje internetovou televizi Kuki. (sfr)