Ministr zemědělství Nekula kritizuje obchodní přirážky ve výši 100 až 200 procent.

Ceny potravin se chystá řešit meziresortní vládní skupina. Na starosti bude mít vyřešení problematiky vysokých cen potravin. Chystá se i novelizace zákona o cenách. 

Na vládě vznikla meziresortní skupina, složená ze dvou zástupců Ministerstva zemědělství, Ministerstva financí, průmyslu a obchodu a také zástupce vlády, České obchodní inspekce a Národní ekonomické rady vlády (NERV).

Ministr zemědělství Nekula má v plánu novelizaci zákona o cenách, který slouží k regulaci cen potravin. Je to v gesci Ministerstva financí. Zároveň však dodal, že nechce narušovat liberální tržní prostředí.

Po uvedení tohoto zákona do praxe, hlavně ve vztahu k obchodníkům, dlouhodobě volá i nejsilnější zemědělská zájmová organizace Agrární komora ČR.

Poprvé zasedne meziresortní pracovní skupina koncem března. Výsledky ale budou nejspíš později.

Ministr zemědělství už delší dobu obviňuje ze zdražování právě obchodníky a vyzývá je k přiměřeným maržím. Zároveň, ale nechce narušovat svobodný trh a není zastáncem cenové regulace. Často mluví o nepřiměřených maržích.

Vadí mu obchodní přirážky tzv. za hranou například u brambor nebo cibule, kdy se jedná o přirážku ve výši 100 nebo až 200 procent.

Resort oznámil, že podal podnět na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže kvůli podezření na kartelovou dohodu v případě prudkého nárůstu cen cukru v obchodech. Cukr v říjnu podražil za jeden měsíc z 18 na více než 30 korun za kilogram. Přirážka se podle něj v obchodech zvýšila o 77 procent, ale v cukrovarech pouze o 51 procent.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže přislíbil, že prověří ceny čtyř potravin v celé vertikále od zemědělce přes výrobce potravin až po obchody. Výsledky budou známy až za několik měsíců.

Resort pod lidoveckým ministrem veřejnosti vzkázal, že může posílat podněty k cenám potravin a nekalým obchodním praktikám na e-mail podnetypotraviny@mze.cz. První podněty od lidí už předal na příslušné kontrolní úřady. (at)