Evropský žalobce viní firmy Kolimax a PZA Kovostroj ze zneužití dotace.

Úřad evropského veřejného žalobce viní sedm lidí a firmy Kolimax a PZA Kovostroj z Javorníku v Olomouckém kraji ze zneužití dotace a poškození zájmů Evropské unie. Firmy způsobily škodu za více než 11 milionů korun.

Obviněná firma Kolimax vyrábí kuchyňské nádobí, podnik PZA Kovostroj se také výrobou a technologií kuchyňského nádobí.

„Můžeme potvrdit, že odbor hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje vede v dané věci trestní řízení,“ uvedl mluvčí olomouckých kriminalistů Libor Hejtman.

Bližší informace může poskytovat jen olomoucký vrchní státní zástupce Vít Koupil, který do nově vzniklého úřadu evropské prokuratury přešel na podzim 2021.

Podle Koupila je věc zatím v přípravném řízení a v probíhajícím trestním stíhání není nikdo stíhán vazebně. Došlo k zajištění majetku obviněných jako náhradní hodnota za výnos z trestné činnosti a dále za účelem výkonu peněžitého trestu. Jedná se o bankovní účty a nemovitosti.

Prozatím není jasné, kdy a zda vůbec padne obžaloba. Zabavený majetek má podle úřadu hodnotu více než jeden milion eur (asi 23,5 milionu korun).

Podle serveru iROZHLAS má obstavený majetek jednatel firmy Kolimax Jiří Lidmila. Plombu má nejen na rodinném domě s trvalým pobytem v obci Lipová-lázně, ale i na dalším domě, který vlastní. Zástava na majetku se týká i pozemků.

Druhý jednatel společnosti Roman Kopřiva připustil, že se ho přes firmu Kolimax stíhání evropským žalobcem také týká, ale zajištěný majetek.

Jednatel firmy PZA Kovostroj Antonín Zourek se zatím k případu nevyjádřil.

Dotační podvod z evropských peněz, společnost Kolimax čerpala mezi roky 2017 a 2018. Na trh plánovala uvést nové řady profesionálního nádobí a zakoupit výrobní technologie. Jednalo se o investici téměř 23,5 milionu korun, z toho více než 10,5 milionu poskytla Evropská unie.

Trestný čin měl spočívat v umělém navýšení cen strojů a výrobních prostředků o víc než dvojnásobek zprostředkovaně přes další firmy. (at)