HK ČR: Tuzemská ekonomika se letos vyhne hlubší krizi. Impulz dají investice a vývoz. (Foto: archiv).

Tuzemské ekonomice se letos nebude dařit až tak špatně, jak mnozí předpovídali. Impuls pro příští rok jí dodají firmy investicemi a vývozem do zahraničí. Uvedl to prezident Hospodářské komory ČR Vladmimír Dlouhý. Podle nové prognózy Hospodářské komory se tuzemská ekonomika vyhne hlubší krizi.

Nový impuls jí totiž dodají hlavně investice podnikatelů do energetických úspor, výrobních zařízení a technologií. Dle dat z šetření Hospodářské komory se již letos chystají investovat tři čtvrtiny firem. Na konci loňského roku přitom většina analytiků předpokládala, že se hospodářství České republiky letos propadne do záporných čísel.

„Podniky se budou snažit snížit své náklady zefektivněním výroby, střednědobě vyhlížejí také rozšíření výroby. To je pro hospodářství naší země dobrá zpráva.“

„Správně nasměrované investice do výkonnějších strojů a zařízení zvýší produktivitu práce. Zpravidla ale s ročním zpožděním. Česká ekonomika proto z letos realizovaných firemních investic bude těžit hlavně v příštím roce, investiční apetit ještě zesílí v příštím roce.“

„Po letošní stagnaci tak dojde v roce 2024 k výraznému oživení české ekonomiky. Zkrátka nepřijdou ani zaměstnanci, kterým po dvouletém poklesu reálné mzdy vzrostou,“ uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Podle prognózy Hospodářské komory v příštím roce hrubý domácí produkt vzroste o 2,8 %. Průměrná mzda po očištění od vlivu inflace sice i letos klesne, v roce 2024 už ale reálně vzroste o 3,7 %.

Ke zlepšení ekonomiky může přispět vývoj zahraničního obchodu. Nikoliv však kvůli růstu exportů, které bude limitovat z pohledu Hospodářské komory příliš silná koruna, ale kvůli propadu dovozů vlivem slabé domácí poptávky, zejména ze strany domácností.

Nejistota dalšího vývoje exportně orientované české ekonomiky je spojena zejména s kurzem koruny. Modelové kalkulace ukazují, že by aktuální posilování tuzemské měny mělo být spíše přechodným jevem.

„Do rozhodování firem o investicích silně vstupují jejich očekávání. Je to citlivá záležitost. Proto je velmi důležité, aby vláda vnímala, že oživení ekonomiky bude stát na velmi křehkých základech.“

„Tedy aby plány podnikatelů nepodkopala tím, že jim, byť výhledově, bude zvyšovat daně nebo odvody a uvalovat na ně nové povinnosti. Takové břemeno by se proměnilo v nechuť investovat. S tím souvisí i očekávání podnikatelů, pokud jde o měnovou politiku.“

„Firmy budou na investice potřebovat peníze. Doufáme proto, že centrální banka postupně zlevní bankovní úvěry snížením úrokových sazeb,“ dodal Dlouhý.

Podle Hospodářské komory nezaměstnanost bude letos i příští rok mírná. Problémem ale nadále zůstane nedostatek zaměstnanců s odpovídající kvalifikací. Nedostatek pracovníků je způsoben úbytkem lidí na trhu práce.

Podle dat MPSV přitom v následujícím desetiletí se v České republice sníží produktivní složka obyvatelstva o dalších 300 tisíc lidí. Už dnes zaměstnavatelé postrádají zhruba 300 tisíc zaměstnanců. Pokud by pracovní místa byla obsazená, česká ekonomika by rostla mnohem rychleji a posílila by se i příjmová strana státního rozpočtu.

Hospodářská komora proto apeluje na vládu, aby investovala do rozpočtové kapitoly Ministerstva zahraničních věcí na personální posílení zastupitelských úřadů a alespoň část nevyužité původní kvóty pro kvalifikované pracovníky z Ukrajiny, kteří čelí ruské agresi, přerozdělila mezi další země.

Hospodářská komora publikuje vlastní prognózu hlavních makroekonomických ukazatelů vývoje České republiky od roku 2017. Za tím účelem spojila své síly s profesionály z České spořitelny včetně jejich technického instrumentária v podobě modelu všeobecné ekonomické rovnováhy. (sfr)


HK ČR: Komorová národohospodářská prognóza (Czech Chamber of Commerce Economic Forecast) /únor 2023/

Rok 2023

V aktuální prognóze odhadujeme stejně jako v naší předchozí predikci z listopadu 2022, že česká ekonomika bude v roce 2023 stagnovat, tj. reálná meziroční změna HDP bude odpovídat 0 %. Zásadní vliv na vývoj ekonomiky bude mít nadále inflace, která se i v roce 2023 bude pohybovat vysoko nad 2% inflačním cílem České národní banky. Pro letošní rok stejně jako v předchozí prognóze očekáváme průměrnou inflaci na úrovni 10 %. Ke snížení tempa růstu cen by mělo docházet krom ekonomických důvodů také kvůli vlivu srovnávací základny. Mezi hlavní ekonomické faktory hrající ve prospěch zpomalování inflace lze zařadit stabilizaci cen energií a ochlazení domácí poptávky (jak po statcích krátkodobé, tak dlouhodobé spotřeby nebo také po nemovitostech, které mají v českém spotřebním koši velkou váhu).

Mzdy v nominálním vyjádření porostou 7% tempem. K nárůstu nominálních mezd částečně přispěje také situace na českém trhu práce vyznačující se dlouhodobě nízkou nezaměstnaností. Ačkoliv nezaměstnanost v tomto roce mírně vzroste, neočekáváme, že za cely rok přesáhne 4 % (dle metodiky MPSV, resp. 2,9 % dle metodiky ČSÚ). Růst nominálních mezd však nebude dostatečně vysoký na to, aby pokryl znehodnocení příjmů vysokou inflací. V reálném vyjádření proto očekáváme pokles mezd o -2,8 %.

Znehodnocení příjmů domácností se negativně propíše do jejich spotřeby. Pokles spotřeby domácností bude působit jako významný protiinflační faktor. Spotřeba domácností přispěje k vývoji reálného HDP hodnotou -1,4 p. b., a bude tak hlavním negativním faktorem celkového ekonomického výkonu v letošním roce.

Naopak zásadní pozitivní příspěvek 0,8 p. b. k vývoji reálného HDP by měl dle našich odhadů tvořit hrubý fixní kapitál. Naznačují to mimo jiné výsledky z pravidelného šetření Komorový barometr prováděného Hospodářskou komorou ČR mezi svými členy. Dle výsledků šetření se v roce 2023 chystají investovat tři čtvrtiny firem. Jedná se především o investice do energetických úspor a do zefektivnění výrobních technologií. Změna zásob firem dynamiku reálného HDP v tomto roce neovlivní. Nebude tak již pokračovat trend předchozích dvou let, kdy firmy tvořily na svých skladech vysoké zásoby v očekávání pokračování silné poptávky z předchozích let, která se však kvůli jen křehkému postcovidovému zotavení a agresi Ruska na Ukrajině a s ní spojené energetické krizi nedostavila.

Vývoj v zahraničním obchodě bude na exportní straně ovlivněn především měnovým kurzem a zahraniční poptávkou. Průměrný kurz koruny vůči euru za celý rok 2023 bude na úrovni 24,5 korun za euro. Ačkoliv se jedná oproti hodnotám ze začátku roku 2023 o poměrně významné oslabení, kurz i na této predikované úrovni nadále limituje exportní možnosti ekonomiky v důsledku snížení cenové konkurenceschopnosti českých firem. Při této úrovni kurzu neočekáváme zásadní nárůst českých exportů ani v případě silnější zahraniční poptávky. Přesto však očekáváme, že příspěvek zahraničního obchodu k vývoji HDP bude kladný na úrovni 0,5 p. b., a to v souvislosti s propadem objemu importů vlivem poklesu domácí poptávky po zahraničním zboží. Domácnosti v rámci zvýšených životních nákladů omezují nákupy zbytného (a především luxusního) zboží, které je většinou právě předmětem dovozu.

Rok 2024

Příští rok by měl být rokem hospodářského oživení. K reálnému růstu HDP ve výši 2,8 % pozitivně přispějí prakticky všechny jeho komponenty s výjimkou změny stavu zásob. Tahounem ekonomiky bude konečná spotřeba a tvorba hrubého fixního kapitálu. Potenciálně vyšší pozitivní vliv zahraničního obchodu v důsledku předpokládaného zotavení hlavních vývozních trhů bude limitován kurzem koruny, která i přes přepokládané sbližování úrokových sazeb ECB a ČNB zůstane stále relativně silná. Důvodem by měl být lepší sentiment trhů v souvislosti s předpokládaným ukončením agrese Ruska vůči Ukrajině. Roční míra inflace se výrazně sníží na 3 %. Stagnující průmysl začne růst. Parametry trhu práce zůstanou v zásadě zachovány, reálný růst mezd bude výsledkem snížení inflace. Vnějším rizikem predikce je vývoj geopolitické situace a vnitřním pak praktická měnová a rozpočtová politika státu.

O prognóze

Hospodářská komora soustavně sbírá dvakrát ročně informace o podnikatelském sektoru v ČR v rámci tzv. Komorového barometru. Kromě toho pravidelně pořádá mezi svými 16 tisíci členy řadu dalších šetření zaměřených na aktuální témata. Zpětnou vazbu o současném a očekávaném vývoji ekonomiky Hospodářská komora dále získává v rámci svých 25 odborných sekcí, sdružujících podnikatele a experty k dané problematice, na setkáních zástupců Hospodářské komory s čelnými představiteli firem v jednotlivých krajích nebo například také v rámci komorové poradny.

Hospodářská komora je jediným zákonným zástupcem podnikatelů v České republice a svojí jedinečnou regionální strukturou i pestrým odvětvovým zastoupením je jim blíže než státní správa či prognostické útvary velkých společností. I to je důvod, proč Hospodářská komora od roku 2017 publikuje vlastní prognózu hlavních makroekonomických ukazatelů vývoje České republiky a za tím účelem spojila své síly s profesionály z České spořitelny včetně jejich technického instrumentária v podobě modelu všeobecné ekonomické rovnováhy.