Cena plynu pro Evropu je nejnižší od letošního června. Zejména kvůli teplému počasí. (Ilustrační foto).

Cena plynu pro Evropu je nyní nejnižší od letošního června a to zejména kvůli teplému počasí. Od poloviny prosince cena plynu pro evropský trh setrvale klesá. V úterý 27. prosince přechodně poklesla na 80 eur (zhruba 1940 Kč) za megawatthodinu (MWh), což je nejnižší úroveň od června letošního roku.

Na snížení ceny plynu mělo nejvyšší vliv teplé počasí a s ním spojená slabší spotřeba energií. Určitou roli však sehrál i větší přísun elektřiny z větrných elektráren.

Zdrojem informací je Spolková síťová agentura (BNetzA).

Ještě v roce 2020 se ceny plynu na trhu Title Transfer Facility (TTF) pohybovaly pod hranicí 20 eur za MWh.

Tendence cenového poklesu plynu je patrná od poloviny letošního prosince. V tomto období klesla cena na trhu TTF zhruba o 50 eur.

Na rekordní maximum 345 eur za megawatthodinu vystoupala cena plynu letos v létě. Prudký nárůst tehdy vyvolalo zastavení dodávek plynu z Ruska.

Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v lednu ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku vykazovala kolem 11:30 SEČ pokles o zhruba 1,1 procenta na 82 eur za MWh.

Hlavním důvodem současného poklesu ceny plynu jsou mírné teploty, které udržují spotřebu poměrně nízkou. O vánočních svátcích byly teploty výrazně vyšší než v polovině měsíce, kdy například ve střední Evropě panoval tuhý mráz.

Země Evropské unie v minulém týdnu schválily parametry nouzového omezení cen plynu, na němž se ministři energetiky shodli pod vedením českého předsednictví.

Omezení bude unie na všech svých plynových burzách uplatňovat od 15. února, pokud cena plynu na trhu TTF překročí 180 eur za MWh. (enn)